0

В апартамента не е толкова горещо, а се събуждате плувнали в пот ? Нека разберем причините.

Ако човек се събужда няколко пъти през нощта, целият мокър от пот, тогава трябва да потърсите първопричините за тази патология. Обикновено е симптом на по-сериозен проблем.

Причини за активно изпотяване по време на сън
1. Менопауза

Средната възраст на менопаузата е приблизително 51 години. Това е нормално състояние на тялото, което не изисква лечение. Понякога спирането на менструалния цикъл настъпва по-рано. Например, 1% от жените изпитват това състояние на 40 години. Във всеки случай през този период трябва да сте готови за физиологичното преструктуриране на тялото.

Поради факта, че има нестабилно освобождаване на хормони, менопаузата може да причини много неприятни симптоми. Намаляването на естрогена и прогестерона води не само до промени в настроението, вагинална сухота, бавен метаболизъм и изтъняване на косата, но и до появата на „топли и студени вълни“. Повишената температура и втрисането водят до нощно изпотяване. Консултирайте се с вашия лекар, за да ви предпише хормонална терапия, която ще облекчи състоянието ви през този период.
2.
Нервен срив

Притесненията на работното място, безпокойството за близките, неконтролируемите страхове могат да причинят редица неблагоприятни симптоми: мускулно напрежение, сърцебиене, проблеми с дишането, стомашни проблеми (гадене и диария) и изпотяване.

Ако постоянно се стряскате през нощта, облени в пот, и след това не можете да заспите дълго време, трябва да отидете на специалист, който може да разбере причините за безпокойството и степента на вашата нервност. От него ще получите препоръки за промяна на начина на живот и ще вземете решение за терапия (по възможност с антидепресанти).

дехидратация
3. Хиперхидроза

Има два вида прекомерно изпотяване: общо и локализирано. Общата се проявява в големи участъци от тялото, а локализирана в отделни части: длани, стъпала, в областта на челото, подмишниците. Хиперхидрозата се наблюдава не само при прекомерна топлина, физическо натоварване, емоционален стрес, но и при редица заболявания и действието на някои лекарства. Когато причината за хиперхидрозата е неясна (т.е. няма видима причина за изпотяване), трябва да се направи консултация със специалист за оценка. В крайна сметка това не е само социален проблем – неприятна миризма от краката и тялото през деня, но и кошмар за собственика на този симптом. През нощта трябва да смените чаршафите и бельото няколко пъти.
4. Прием на лекарства

Някои лекарства потенциално могат да причинят нощно изпотяване като страничен ефект. Ако подозирате, че лекарство, което сте приемали наскоро, е причинило прекомерното ви изпотяване, трябва да посетите Вашия лекар и да разберете дали има алтернативни възможности за лечение. В никакъв случай не експериментирайте и не спирайте рязко да пиете това, което лекарят ви е предписал за дълго време. Внезапното спиране на някои лекарства може да доведе до „оттегляне“. В този случай нивото на някои невротрансмитери рязко намалява и се появяват симптоми като замаяност, безсъние, раздразнителност и главоболие. Единственият вариант е да посетите лекар.
5. Треска

Временното повишаване на температурата обикновено показва, че тялото се бори с някаква инфекция. В здравословно състояние температурата на човешкото тяло е около 36,6 градуса по Целзий. С повишаване на градуса се появява или треска, или втрисане. Често това състояние е придружено от главоболие, слабост и, разбира се, изпотяване както през деня, така и през нощта. В този случай е много важно да се открие причината. Изследвайте се за бактериални и вирусни инфекции.

6. Хипертиреоидизъм

Това е синдром, при който щитовидната жлеза отделя твърде много от хормона тироксин в тялото. Има симптоми като:

загуба на тегло (въпреки добрия апетит и достатъчен прием на храна);
кардиопалмус;
повишено изпотяване;
кожата става влажна;
изтъняване на косата;
проблеми с работата на стомашно-чревния тракт и нервната система.

Посъветвайте се с Вашия лекар за подходящо лечение и диетичен съвет. Ще трябва да се откажете от силен чай, кафе, шоколад, подправки, да пиете мляко и да ядете повече зеленчуци и плодове.

нощно изпотяване
7. Сънна апнея

Синдромът на обструктивна сънна апнея (OSAS) е повтарящо се спиране на дишането за до 15 секунди или повече, придружено от хъркане, нощни събуждания и липса на сън. Това може да доведе до загуба на паметта, дневна сънливост, оплаквания от липса на работоспособност, постоянна умора и, както познахте, изпотяване. OSAS може да бъде сериозно състояние и следователно изисква лечение. Ще се състои в коригиране на храненето, ако имате наднормено тегло, промяна на позицията на сън (по-добре е да не спите по гръб), избягване на алкохол и сънотворни и трениране на мускулите на фаринкса. Във всеки случай трябва да отидете при специалист за съвет.
8. Бруцелоза

Тази бактериална инфекция се нарича още малтийска треска. Хората могат да се заразят от животни или чрез непастьоризирани млечни продукти. Симптомите на бруцелоза включват :

треска
втрисане;
изпотяване;
слабост;
умора;
загуба на апетит;
главоболие;
болки в ставите, мускулите и гърба.

Опитен лекар може лесно да разпознае заболяването при първия преглед и най-вероятно да предпише антибиотици.
9. Автоимунни заболявания като ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, характеризиращо се с активно натрупване на агресивни антитела, което води до разрушаване на ставни и съединителнотъканни структури. Досега разгледахме бактериални и вирусни заболявания, които могат да доведат до треска и по този начин до нощно изпотяване. Но температурните колебания могат да се появят и от ревматоиден артрит. Този синдром възниква от погрешна борба на имунната система със синовиалната мембрана, която покрива ставите. В този случай могат да се появят неприятни усещания за болка и скованост на крайниците. Вашият лекар може да препоръча физиотерапия или операция, за да спасите ставите си.
10. Диабет

Нощната хиперхидроза се причинява от намаляване на концентрацията на глюкоза в кръвта. Това е реакция на нервната система в отговор на освобождаването на хормони. Сериозно заболяване, чието лечение се решава само в кабинета на лекаря.

Събуждането сутрин с мокра пижама причинява дискомфорт и увеличава времето за подготовка, тъй като не всеки има време да вземе душ. Прекомерното изпотяване по време на сън може да се дължи на твърде гореща стайна температура, пижама от дебел материал или на одеяло, което не е дишащо. Освен това явлението може да е признак на сериозни заболявания.

При жените обилното изпотяване може да започне поради менопаузата, тъй като хормоналният фон се възстановява. При мъжете прекомерното изпотяване по време на сън може да причини хъркане. Причини: Хипогликемия (ниска кръвна захар), киселини и тревожност. За да избегнете прекомерно изпотяване, е необходимо да посетите квалифициран лекар, да проветрите стаята и да изберете пижами и спално бельо от дишащи материали.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *