0

Кардиохирург №1 проф. Александър Чирков ни напусна през 2020 г., но остави след себе си стотици спасени животи и десетки ценни съвети за дълголетие и крепко здраве.

Приживе професорът предупреждаваше, че лятото и високите температури са изключително опасни не само за сърцето, но и за всички органи.

„Ако в палещите летни дни човек не се пази – не стои само на сянка, не пие повече вода, неминуемо се стига до т. нар. шок от горещините. Първата реакция е на мозъка и хората не проумяват тази огромна опасност. Защото най-често се стига до силно замайване и безсъзнание. Сърцето също реагира. То започва да работи много бързо. Защото се губи голямо количество течност в пространството извън клетките. И тогава се получава изсъхване на клетките в организма, включително и на клетките на миокарда. И… сърдечен удар“, казваше професорът.

Той винаги повтаряше, че хипертониците по време на летните жеги трябва да спазват желязна лична дисциплина – никакво излизане навън и ходене под слънцето. Чирков съветваше да не се пие по литър и половина вода, а по 3 литра в най-големите горещини.

„На когото не му харесва, ще се насилва. Няма друго спасение“, бяха думите на прочутия кардиохирург.

По отношение на летните морски почивки лекарят препоръчваше да бъдем изключително внимателни. „Да се седи по цял ден на плажа, било то и под чадър, е абсолютно забранено на хора с високо кръвно. Човешкият организъм отделя и т.нар. специални антигени, протеини. Те са насочени да уравновесят тази загуба на електролитите“, доверява в едно от последните си интервюта проф. Чирков.

През лятото той съветваше да променим коренно и менюто си. Хората, особено с високо кръвно и сърдечни проблеми, временно трябва да се откажат от пържолите, бекона, тлъстите яхнии, лютите чорби, да не говорим за сланината и други мазни колбаси.

Професорът препоръчваше да се консумират само леки храни. Най-вече много салати от пресни зеленчуци и таратор в обилни количества.

Възрастните хора с хипертония трябва да се пазят и от климатиците, колкото и приятно да им действа разхлаждането на дома с тях.

„Те се превръщат в развъдник на огромни количества микроорганизми, които ни се изливат в стаите и офисите. Тогава започват и инфекциите. Представяте ли си не само за един здрав човек, но и за пациент с болно сърце какво означава една инфекция, донесена от климатика. Там има най-много микроби.

Ако стоите под климатика и спите под него, вие просто насилствено аспирирате тези микроби. Това е изкуствено, но съзнателно разболяване“, казваше професорът. Според него известните стойности за нормално кръвно 120 на 80 отдавна не бяха валидни. За нормално „горно“ кръвно можем да броим 130-135, максимум до 140. Но долното задължително трябва да бъде под 90.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *