24-годишен горнооряховчанин е един от 400-те програмисти в света с отличие от “Майкрософт”

24-ГОДИШНИЯТ РАДОСЛАВ ГАТЕВ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА НА „МАЙКРОСОФТ” MOST VALUABLE PROFESSIONAL В КАТЕГОРИЯТА MICROSOFT AZURE И СТАНА НАЙ-МЛАДИЯТ НОСИТЕЛ НА ТОЗИ ПРИЗ В БЪЛГАРИЯ. Отличието се дава вече близо 20 г., у нас към този момент само девет души са носители на наградата. „Майкрософт” следи отличените експерти всяка година и ако прецени, че някой от призьорите не е достатъчно активен, има право да отнеме наградата, казва Радослав Гатев.

Радослав, който е възпитаник на Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Ломоносов“ в Горна Оряховица, е заслужил този приз за успехи в програмирането. „Майкрософт” присъжда наградата си на технологични експерти, които споделят знанията и опита си с общността. Радослав е един от организаторите на най-големите технологични конференции в България, които събират хиляди хора и им помагат да следят новостите в ИТ. Един от последните организирани от него форуми е събрал повече от 1400 души, които се интересуват от новостите и тенденциите около JavaScript програмирането. Радослав изнася лекции, участва и пише във форуми, за да улесни всички, които желаят да навлизат в новите технологии. Именно за тази си дейност той е бил забелязан от Майкрософт.

Близо 400 програмисти в целия свят са носители на тази награда. Радослав вече е член на тази общност и отличието му дава широк достъп до всички тях и възможност да учи и да се

 

усъвършенства в новостите в сферата, в която работи. Тази награда осигурява на младия българин и покана за събитието MVP Global Summit, което се провежда в седалището на „Майкрософт” в Редмънд, Вашингтон, САЩ, и продължава една седмица. Тази конференция е затворена и допуска като посетители само наградени професионалисти.

Радослав е специалист в категорията Microsoft Azure и е категоричен, че има начин да бъдеш успешен и в България, стига да си упорит и инициативен. „Microsoft Azure е облачна платформа, която позволява бързото изграждане, внедряване и управление на приложения в глобалната мрежа от центрове за данни. На по-популярен език казано, това е платформа за разработка, разгръщане и управление на приложения. Azure поддържа огромен набор от услуги, операционни системи, програмни езици, инструменти, бази данни и устройства“, обяснява Радослав, който има зад гърба си множество сертификати и отличия в областта на програмирането.

Той е завършил специалност „Системно програмиране в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов в Горна Оряховица, след това и „Информационни системи във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Избрал е да остане да работи в столицата, има блог www.gatevnotes.com и често се шегува с него, защото по странно стечение на обстоятелствата, само една буква го дели от блога на Бил Гейтс. „Както и няколко милиарда, но за това имам време“, казва Радослав.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Борба.БГ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *