0

Сандански е известен със СПА хотелите, минералните извори, горещото лято и големия зелен парк. Но и с легендата за Спартак, чиято статуя е издигната в един от парковете на входа на града.
Мястото привлича туристи от доста страни, като най-голям е броят им от Гърция. Ако идвате от София, пътуването през Кресненското дефиле е наистина красива гледка особено когато река Струма е пълноводна.

В Сандански има над 80 извора на минерална вода, която освен за СПА се използва и за басейните. Хотелите тук предлагат страхотни условия за почивка. Почти към всеки хотел има басейн с минерална вода. През лятото може да се насладите и на откритите басейни с приятна температура и условия за страхотно прекарване. Поради огромния наплив от туристи ви съветваме да направите пътуването си през седмицата, ако сте почитатели на спокойствието.

СПА процедурите, които се предлагат, са доста разнообразни: различни видове масажи (лечебен, арома, класически, релаксиращ и др.), терапии за тяло (анти умора, анти стрес, за подхранване и регенериране на кожата) и водни терапии (кална вана, вана с водорасли и морски соли). За любителките и за жените, които отделят специално внимание на грижата за кожата, салоните за красота предлагат масаж на лице и различни видове освежаващи маски. Всичко това ще ви накара да се почувствате още по-специални. Освен релаксиращите масажи в СПА процедурите са включени и лечебни масажи.

За още по-голямо разпускане се потопете в топлите води на басейна в хотела, където сте отседнали или просто релаксирайте с чаша вино и приятна компания.

Всеки голям хотел разполага с фитнес зала и тенис корт. Алеите в парка са подходящи за сутрешен джогинг. На ваше разположение са колелата под наем, ако сте решили да обиколите всяко едно кътче и да излезете от градската среда. Малките селца около града са подходящи за леки преходи и за любители на дивата природа.

Освен всички тези удоволствия историята на града е доста интересна. Непременно трябва да отделите време, за да се запознаете с нея. Древният град се намира изцяло под съвременния. Мястото е обитавано още в периода на второ хилядолетие преди нашата ера, но в края на VI в. града е разрушен от варварски племена. Името на града е било Св. Врач, а след 1947 е преименуван на Сандански.

„Спасените“ археологически ценности са раннохристиянската базилика, епископски комплекс, мозайките „in situ“ (открити на място), които може да видите с посещение до Археологическия музей. Те буквално са по целия под в музея.

В момента раннохристиянската базилика се реставрира изцяло. Ако сте я посещавали преди години или месеци, няма да я познаете. Музеят също се реновира. Откриването им предстои. До музея се намира лапидариума (място, където са подредени епиграфски паметници, архитектурни детайли). Тяхното разположение винаги е в близост до музея и почти винаги те са на открито.

Ако имате желание и искате да видите града от високо, мястото е „беседката акропол“. От ниско тя прилича на макет на Акропола. Друга забележителност е релефната карта на Сандански, намираща се в началото на парка. През лятото може да се насладите на красивите фонтани, вечерните разходки в парка, лекия бриз, идващ от реката, и приятните звуци на шума на водата. Мостовете над реката също са голяма атракция.

Не забравяйте да направите разходка в прекрасния парк, да посетите Археологическия музей, Раннохристиянската базилика, Паментникът на Спартак, манастир „Св. св. Козма и Дамян“ и много други местенца, които непременно ще се натъкнете.

Тук правят впечатление малките неща. Наслаждавайте се на тях и се забавлявайте. Тук се намира за всекиго по нещо. Ако имате нужда от помощ, на главната улица (ул. Македония) се намира туристическия информационен център, където може да си вземете и карта на града.

Забележителностите в района са Мелник, Роженски манастир, с. Левуново, Рупите, Петрич.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: spisanie


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *