0

„Отписали сме имането от Рокфелер и вече не ни занимавайте с това. Само мъка и завист ни дойде, след като идваха тук разни вестници и телевизии.“ Така 76-годишната онкоболна Анка Йозова, една от наследниците на богатството на вече покойния Дейвид Рокфелер, обясни, че се отказали да си търсят милионите от миналото, пише столичен всекидневник.
„Големци ги взеха, никой не разбра как стана това“, категорична е възрастната жена. Двете със сестра й Веса цял живот са били учителки, а сега като пенсионерки едва свързвали двата края.
Само преди два месеца на 101 години почина Дейвид Рокфелер в Щатите. Той остави несметно богатство на всичките си наследници.

Българската връзка с най-богатата фамилия започва в началото на XX век, когато младият сънародник от свищовското село Ореш Иван Чорбаджийзов напуска родното си село и заминава отвъд океана да си търси късмета. Щастието му се усмихва и в Чикаго той се запознава с красивата мулатка Жаклин Клерк, която е една от племенничките на патриарха на рода Рокфелер – Джон Дейвидсън. Бедният български гурбетчия и богатата американка се залюбват и даже имат дете. Нищо че дядо Иван вече е оставил в родния Ореш съпруга с пет дъщери и един син. Малко по-късно по време на езда Жаклин пада лошо и не след дълго умира, а българският й съпруг става наследник на нейната част от наследството на чичо й. Веднага след това бай Иван Чорбаджийзов работи много и пести, като спестеното влага за черни дни в една от американските банки. В началото на 30-те години банката внезапно фалира и нашенецът остава без пукнат цент. Принуден е да се върне в България само с дрехите на гърба си и с един пакет документи, доказващи неговото право върху част от наследството на богатия Рокфелер. До последния ден от живота мъжът заклел близките си да пазят тези документи като зеницата на окото си, тъй като те щели да ги направят много богати.

Иван Чорбаджийзов живее в България шест години, като накрая е принуден да работи като пъдар в Ореш, за да се прехранва. Умира в голяма беднотия през 1938 г., а неговите наследници вече повече от 70 години сънуват несметното наследство, което ги чака там някъде в банковите трезори на Америка. Но бленуваните пари на милиардера Иван Чорбаджийзов, който наследил хотели, мини и милиарди след смъртта на американската си съпруга, били взети от големци в държавата ни. Това твърдят неговите наследници от свищовското село Ореш. „Дядо Иван оставил моята майка сама с пет деца на ръце и заминал за Америка. Но после след срива на банката там се върнал у нас“, разказва Анка. В началото семейството живеело от спестявания, а за документите, които доказвали наследството му от Рокфелер, никой нищо не знаел. „Само е заявил да се пазят, че са много ценни“, добавя внучката на най-богатия българин. От документите обаче няма и следа, добавя другата наследница, сестрата на Анка – Веса Стоянова.

След идването на комунистите през 1957 г. финансовото министерство изискало от потомците на Чорбаджийозов всички документи, донесени от САЩ за уреждане на наследството. По-късно документите за собствеността му изчезнали. „Тогава от сметката на Чорбаджийозов са изтеглени 640 млн. долара, които той получавал по сметка от наследството на съпругата си, ама доколко това е вярно или не, не знаем със сигурност“, споделят наследничките.

Възрастните жени разказват, че завещанието било внесено у нас чрез полския посланик, а после големците Луканов и хората около него се разпоредели с него, използвайки пълномощно. „Чувала съм, че Андрей Луканов и хората около него са имали общо с парите ни“, казва Веска.

Фамилията неведнъж е водила битки да си получи наследството, но без резултат. Преди години са поверили случая на адвокат, но не могли да съберат всички документи и до дело не се стигнало. „Толкова сме богати, че ако не копаем и сеем, ще умрем от глад“ споделят тъжно наследничките.

В търсене на задграничното богатство потомците ходили при главния прокурор Иван Татарчев преди кончината му, три пъти при президента Желев, министри в няколко правителства. Правнук на Чорбаджийозов се срещнал и със Симеон Сакскобургготски по времето на неговото управление, но без никакъв резултат. Междувременно и документите, внасяни с надежда пред консулски отдели, външно министерство, партийни функционери и юристи изчезнали. Така надеждата за милионите на Рокфелер, крепила няколко поколения, вече е угаснала. „През годините идваха различни хора, искаха пълномощни уж да помагат, но всеки искаше да се облажи и никой не помисли за нас. Вече на нищо не се надяваме, отписахме тези пари“, допълва Анка.
Произведения на изкуството, мебели и декоративни предмети, принадлежали на покойния милиардер, банкер и филантроп Дейвид Рокфелер, ще бъдат предложени на търг следващата година, съобщи Ройтерс.

Рокфелер, последният останал жив внук на основателя на „Стандард ойл“ Джон Д. Рокфелер, почина през март тази година на 101-годишна възраст. Около 2000 принадлежности на магната ще бъдат предложени в поредица от търгове през пролетта на 2018 г. Средствата от продажбата ще бъдат предоставени на десетки благотворителни дружества съобразно завещанието на Рокфелер.
„За нас е чест да изпълним желанието на баща ми да сподели със света изкуството и предметите, които той и моята майка са колекционирали през целия си съвместен живот, и да ги използваме като средство за продължаване на отдавнашната филантропска дейност на семейство Рокфелер“, се посочва в изявлението, направено от Дейвид Рокфелер-младши.

Източник: ПИК


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *