0

Теленор е компания, която спазва законите до дупката, но не човешкият, а българският фактор разваля абсолютно всичко, категоричен е Емил Паунов

Бивш служител на „Теленор” разкри смущаващи факти за злоупотреби в телекома, предаде Флагман.бг.

Емил Паунов застана с името и лицето си, за да разкаже за далаверите, които правят кадри на отговорни позиции в средния и висшия ешалон на компанията. Запазваме имената на замесените в тайна, защото в момента тече вътрешна проверка.

Емил Паунов е доскорошен служител на „Теленор” в отдел “Корпоративни клиенти”.

Емил Паунов

Преди няколко дни е уволнен. Според Емил, той е изгонен, защото е бил неудобен и е сигнализирал на вътрешния отдел за нарушенията, които правят ръководителите на компанията.

„Работих в „Теленор” четири години. Компанията се развива добре, изградили са отлична йерархия по норвежки модел и механизми за контрол, но както всичко в България, след като влезе българин, все си намира схемите за злоупотреби. Така беше и при нас”, започна разказа си пред Флагман.бг Емил.

Едната и може би най-апетитната е свързана с преподписването на договорите на корпоративните клиенти. При всяко удължаване на контракта клиентът може да получи безплатни апарати.

Стойността им се определя според месечната сметка, която плаща фирма. Може да се достигне до общата сума от последните шест фактури – десетки хиляди левове за големите клиенти. Може обаче и да е по-малко, а решението е изцяло субективно.

В системата има пропуск при даването на заявката и отчитането на апарата, който тукашните управници на телекома са намерили след дълго изследване.

Така често се случва, че се изписват апарати за 20 000 лева, а на клиента се дават, например, за 10 000 лева, твърди Емил. Останалите мобилни телефони отиват при висшият служител осъществил схемата.

„Теленор е компания, която спазва законите, но не човешкият, а българският фактор разваля абсолютно всичко. Намериха слабости в схемата на международна компания, за да я източват. Лично аз спрях далавери за телефони на стойност 12 000 лева”, поясни Емил Паунов.

Въпросният случай, който той сам е разкрил, води и до уволнението му. Емил е честен и принципен човек, възмутил се от оскърбителното отношение на шефовете си не само към него, но и към колегите му. Заради това щом разбрал за схемата сигнализирал вътрешното звено „Етика и съответствие”. Смятал, че по този начин ще получи имунитет и няма да бъде репресиран от началниците си. По думите му не се случило нищо подобно – натискът срещу него се увеличил драстично.

Накрая са го отстранили с мотив „злоупотреба с вътрешна информация“.

„Парадоксът е, че аз дори нямам достъп до тези нива на системата. Няма как да изнеса информация, която е над нивото ми”, категоричен е Емил. По думите му умишлено един от шефовете му е седнал на компютъра, за да симулира влизане в системата.

Емил се надява на справедливост и е завел дело за уволнението си в Районен съд Бургас. Споделя, че дава публичност на проблемите в офиса, за да се отстранят хората, които влияят лошо на имиджа на компанията.

Източник : e-novini.bg


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *