0

В магазина обикновено се предлага голямо разнообразие от яйца от различни производители и често очите на купувачите се лутат между тях и те дори не са в една и съща категория. Много хора казват, че по жълтъка можете да изберете най-здравословните яйца, но експерт обясни какво всъщност показва цветът.

Кой цвят жълтък е най-добър?

Деканът на Факултета по естествени науки на Държавния образователен университет Ирина Лялина казва, че нормалният цвят на яйчен жълтък може да варира от жълто-оранжев до ярко оранжев. И това зависи от храненето на птицата. Например ярък нюанс може да означава голямо количество витамин А и каротеноиди.

Сив жълтък

Според специалиста, ако вареният жълтък посивее, това не означава нищо. Най-вероятно просто е било преварено и желязото се е окислило. Но сивият цвят на суровия жълтък вече е повод за безпокойство – по-добре е да го изхвърлите, за да не се отровите. Едно яйце може да стане сиво поради разлагане и вредни бактерии.

Къде има повече холестерол?

Мнозина смятат, че жълтъкът съдържа повече холестерол, поради което яйцата трябва да се консумират умерено. Според специалиста обаче повече холестерол има не в жълтъка, а в белтъка. И е невъзможно да се определи изобилието или дефицитът на холестерол по цвета на жълтъка. Количеството му се влияе от други фактори: порода пилета, генетика, хранене и условия на живот.

Яйцето прясно ли е?

Цветът на жълтъка не показва свежестта на яйцето, но поведението му показва. Ако жълтъкът е изпъкнал и кръгъл, тогава яйцето най-вероятно е прясно. И ако жълтъкът е плосък и размазан, значи яйцето не е толкова свежо.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
informativno-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *