0

Мъж от Варна на име Красимир Симеонов сподели в интернет фиш от заплата, издаден през юли месец, 1989 година.

Фишът е на неговата майка, която е била фризьорка във Варна, към държавно предприятие. Чисто е получила 210 лева и 19 стотинки заплата. На фиша има 30 лева запор, който е бил за изплащане на апартамент.

Други 26.11 лева са удържани като застраховка женитба, която е била на името на автора. По-късно е получил тези пари, като е заявил да му бъдат изплатени.

Той разказа за какво ѝ е стигала тази заплата

Токът е струвал по няколко стотинки на киловатчас. И водата е била по няколко стотинки на кубик. За градски транспорт е плащала по 6 стотинки на пътуване. Билетите за кино са били между 20 и 50 стотинки. Една баничка се е продавала за 30 стотинки. Телефонен разговор от уличен телефон е бил 2 стотинки.

 

Бензинът е бил по-скъп, малко под левче

Ако едно семейство е искало кола, по-свободно налични са били Москчив и Запорожец. За Жигула и Лада се е чакало доста години. Най-желани и най-скъпи са били Фиат-ите от Полша.

Яденето навън?

Разказала му е, че е ходила в ресторант Евскиноград в централната част на Варна. Там една мешана скара е била 3.20 лева. Една салата с ракия е била около 5 лева. Сетила се и за цената на хляба в магазина – 30 стотинки.

Ходили са поне веднъж в годината на почивка – на море

Тя като служител в предприятието е взимала карта за 14 дни, която е струвала между 17 и 22 лева. Имало е възможност за планински туризъм, в хижите е било много евтино да се нощува.

Почти всички домакинства тогава са имали къща на село, някаква вила или лозе.

Признава, че партийният елит е бил доста дразнещ, но не е имало много битова престъпност. Било е по-просто, защото е нямало данък ДДС, винетки, тол такси и други данъци и такси, каквито има сега. За здравеопазване не се е плащало нищо и е било с добро качество. Образованието също е било с висок статус.

Със сигурност животът не е бил богат, но е имал и много предимства

Имало е голяма необходимост от връзки, за да се издигнеш, но и днес има такива неща. В публикацията се дава пример за избирането на екип в болницата.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
informativno-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *