0

Кръвоносните съдове биват три вида – вени, капиляри и артерии. Общата дължина на различните видове кръвоносни съдове варира между 60 000 до 10 000 км.

Капилярите представляват най-малките кръвоносни съдове и се виждат само под микроскоп. Кръвта от капилярите се събира във вените и благодарение на тях продължава пътя си към сърцето.

Вените са тръбести образувания и функцията им е да внасят кръвта в сърцето. Артериите са онези, които изнасят кръвта от сърцето към органите. Заболяванията на кръвоносната система имат различна клинична картина и симптоми, характерни за всеки тип заболяване. Лекарите включват следните неспецифични симптоми към общите признаци на наличие на разстройства на сърцето и кръвоносните съдове:

Нарушения на сърцето (промени в сърдечния ритъм – тахикардия, аритмия), болки, локализирани в тази област. Болестният синдром може да възникне на фона на недостиг на кръвоснабдяване на сърдечния мускул и неуспех на ритъма поради намаляване на контрактилната функция.

задух, чувство на липса на въздух, задушаване, замаяност. Последствията от застой на кръвта, дължащи се на отслабване на миокарда, намаляване на контрактилната функция на сърцето.

Подуване на крайниците. Характерен симптом на сърдечна недостатъчност. Поради намаляване свиващата функция на дясната камера кръвното налягане се повишава, настъпва стагнация на кръвта, течната му част преминава през стените на съдовете в тъканите.

Цианоза

Придружени от предаване на кръв през кожата, кожата на върха на носа, устните, пръстите стават синкави. Забавеният приток на кръв в капилярите повишава нивото на възстановения хемоглобин в кръвта.

Кръвоносни съдове

Доброто здраве на кръвоносната система обаче може да се поддържа и без медикаменти. Професор Мермерски е изработил специална рецепта с тази цел, която препоръчва на всички хора в зряла възраст .

Тя се състои в едно съвсем просто правило – сутрин на гладно да се приема чаша топла вода с една лъжица ябълков оцет и една лъжица мед. Според него това е тайната на чистите кръвоносни съдове, а целебната напитка предотвратява успешно тяхното запушване.

Вода с мед и оцет

Сред останалите съвети за пълноценен живот без болести на проф. Мермерски е и ограниченото хапване на меса. По негови думи консумацията трябва да е по веднъж или два пъти седмично. Именитият специалист призовава още да хапваме по-често яйца, но такива с биопроизход.

„Англичаните всяка сутрин закусват три яйца и шунка, а живеят средно 15 години повече от нас. Яйцата повишават холестерола, но в комбинацията с ненаситени мазнини не са опасни. Започва се с едно-две седмично, за да свикнем“, казва проф. Мермерски.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *