0

Зловещи картини, напомнящи сценарий на постапокалиптичен филм, обрисува тези дни известният турски геолог Джелял Шенгьор, изреждайки причините зад решението си да напусне Истанбул – гъсто населения турски мегаполис, над който според много учени отдавна е надвиснала опасността от мощно земетресение с магнитуд от над 7 степен.

„И да не бъдат напълно сринати, 60-70 хиляди сгради ще бъдат разрушени. Улиците няма да бъдат достъпни за спасителни операции. Значителна част от пътищата към и от града ще станат неизползваеми, а оцелелите ще бъдат блокирани за дни, може би седмици, в хаоса, който ще възникне“, предвижда Шенгьор.

По думите му в резултат на труса ще спре да функционира инфраструктурата за електричество, водоснабдяване, канализация и природен газ.

„През първия ден навсякъде ще има пожари. Пожарникарите няма да могат да се намесят или защото са под развалините, или защото не могат да достигнат до затрупаните си автомобили“, смята той.

Според него много малко спасителни екипи ще успеят да влязат в града, а новото летище в мегаполиса също ще излезе от строя за известно време, тъй като е построено върху насип, пише БТА.

„Гладът в града ще дойде след няколко дни. Ще започнат грабежи. Ще последват епидемии. Разрушенията няма да бъдат премахнати дълго време. Тежка миризма ще обгърне града и няма да може да се диша“, предрича още ученият.

Страховитата прогноза на геолога, споделена пред турския журналист Фатих Алтайлъ, предизвика тревога сред жителите на мегаполиса и дебат сред учените. И макар да му навлече някои критики, те не бяха насочени към вероятността за подобно развитие на ситуацията, а към решението му да се спасява поединично.

Турция подготвя Истанбул за разрушително земетресение

На този фон турският министър на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мехмет Йозхасеки заяви, че парламентът, който е във ваканция, може да се събере извънредно, за да разгледа специален закон за подготовката за земетресение в Истанбул, съобщи турската частна телевизия НТВ.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *