0

Проверяват за фалшифициране на документи фирмата, която поддържа пътя

„Клиентът ми Григор Григоров се оказва изкупителната жертва на чуждите грешки. Опитват се да му прехвърлят вината и той единствен да го отнесе за смъртта на 17 души и раняването на други 20, което е недопустимо.“ Така адвокат Христо Ботев защити пред „България Днес“ шофьора на автобуса ковчег Григор Григоров. Катастрофата стана в събота следобед. Зад волана на возилото ковчег е Григоров, който е собственик на фирмата за превози „Мобилус-5“.

В сряда прокуратурата разгледа мярката му за неотклонение. Мъжът остана в ареста 72 часа, след като е изписан от болница ИСУЛ, където лежа заради травмите без опасност за живота.

„Настоявам за по-лека мярка, защото Григор няма намерение да се укрива. Има домашен адрес, семейство, фирма, бизнес. Той самият е съсипан. Говори за самоубийство, защото не може да понесе случилото се“, коментира адвокат Ботев. Той е категоричен, че виновни за инцидента са тези, които са отговаряли за пътя.

Няколко сигнала са подавани за опасния път, който не само се е рушал, но и не е поддържан качествено. Храсти пречели на видимостта и колите се изнасяли към средата на платното, за да могат да продължат напред. Регионалният министър Николай Нанков обвини компанията, изпълнител на пътя – „Трейс холд“, за това, че „евентуално“ е предоставила фалшифицирани данни пред Агенция „Пътна инфраструктура“. Агенцията от своя страна приема доклада за ремонта без забележки, но и без да направи проверка на терен. Нещо повече – в съдържанието на пътната настилка е открит варовик – недопустим елемент за направата на шосе, тъй като се полира при употреба и става хлъзгав.

Разминавания има и при първоначално направената техническа експертиза, според която скоростта, с която се е движил шофьорът, нарасна няколко пъти – от обявените в началото 43 км/ч до 53 км/ч при ограничение 40 км/ч.

„Три пъти бе променяна тази цифра, което навява на мисълта, че някой просто стъкмява обвинението, за да го отнесе единствено шофьорът“, смята адвокатът му Христо Ботев.

Ще бъдат назначени още автотехнически експертизи, които ще изяснят обстоятелствата около катастрофата.

Шофьорът Гришо е с дългогодишен стаж зад волана. Той е превозвал както ученици, така и пенсионери за екскурзии. Има обаче 3 акта и 7 фиша, съответно за шофиране без колан и за превишена скорост.

Докато Окръжен съд – София, решава мярката за неотклонение на Григоров, жители на 4 села се събраха в Курило на протест в подкрепа на обвинения за автобусната катастрофа. Всички те са пътували с него през годините и са категорични, че той никога не кара с превишена скорост и е изключително внимателен.

„Нека съдът бъде справедлив към него, нека да не поема негативността на управниците“, призоват протестиращите.

Григоров е застрашен от тежко наказание – до 20 години затвор. Обвинението му е за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек.

Източник: Днес.БГ


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *