0

Поддържайте здравето на доматите с йод за изобилна реколта!

Укрепете доматите с йод, за да ги предпазите от заболявания!

Отглеждайки домати през годините, разкриваме тайната за успешна, здрава и богата реколта без проблеми.

Йодът играе важна роля в живота на растенията, предотвратява вредители и подобрява растежа и продуктивността им.

Той е от съществено значение за синтеза на аминокиселини и протеини, действува като естествен антисептик и участва в процесите на фотосинтеза и азотното хранене.

Защитете растенията от гъбични болести и мана чрез йодно подхранване.

Недостигът на йод в растенията намалява тяхната устойчивост към болести, а недостатъчното наличие на йод в почвата може да бъде причината за това.

В прекомерно кисели почви йодът се задържа в долните пластове и не достига до растенията.

Най-високото съдържание на йод се наблюдава в плодородните черни почви. Въпреки трудностите във визуалното определение на йода в почвата, предлага се превантивно подхранване на растенията с йод, което не навредва на растежа и развитието им.

За ускорен растеж на доматената разсада препоръчваме поливане с разтвор от йод – 1 капка йод на 3 литра вода. Това ще подсили растенията и ще доведе до по-големи плодове.

Защитете доматите от гъбични болести и паразити чрез третиране с разтвор от йод и мляко. Препоръчително е да повтаряте това на всеки 14 дни.

За приготвяне на разтвора, добавете 15 капки 3% йоден разтвор към 10 литра вода и литър мляко. Полейте доматите с този разтвор, включително долните стъбла и листа.

Недостигът на йод се проявява, когато растенията започнат да изсъхват. Недостатъчното количество йод има сериозни последици върху плододаването.

Ако растенията цъфтят, но не образуват плодове, това може да бъде следствие от липса на йод в почвата. Без действия, това може да доведе до намалена реколта или забавено узряване на плодовете в малки количества.

Постоянният недостиг на йод води до намалена устойчивост на растенията, което е особено рисково за младата разсада. Листата стават тънки и бледи, а доматите започват да гният.

Кафяви петна по листата са резултат от атаката на брашнеста мана и гъбички.

За да предотвратите тези проблеми, осигурете достатъчно йод за доматите. Така ще им гарантирате здраве и изобилие в годишната им продукция.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *