0

Преди 145 години Пловдив е освободен от турско робство. Но малцина знаят, че са избегнати кръвопролития и жертви, както в София и Плевен благодарение на финските скиори и доброволци, участвали под знамето на армията на генерал-лейтенант Йосиф Гурко.

Тяхната основна роля е била на разузнавачи в руската армия. Финландия по това време е велико княжество в състава на Руската империя. В боевете в Освободителната за нас война 1877-1878 г. взимат участие близо 900 финландски воини. През нощта на 15-ти януари финландците извършват преден дозор от северния бряг на р. Марица. И забелязват турски оръдия на Небет тепе и Бунарджика.

Бързо се връщат със ските и при с. Оризари пресрещат кап. Бураго, който е съпровождан с 64 конника от Лейбгвардейския Драгунски полк и докладват за обстановката. Капитана взима бързи решения да се форсира р. Марица веднага (Днес на това място се намира входа на Пловдив). Навлизайки в Пловдив не нападат турските рубежи, а щаба на турците базиран на гарата. Зад конницата се включват и българските опълченци гърмейки във въздуха. Турците са прогонени от Пловдив (Филибе) без много жертви и от двете страни. На 16 януари сутринта в града влиза генерал-лейтенат Йосиф Гурко с целия си щаб и обявява освобождението на Пловдив. Отслужен е молебен.

(информация от ски клуб „Канари“)


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *