0

„Въпрос на време е да се появи нов подвариант на Омикрон. С появата му не се изчерпват възможностите за нов щам. Ковид-19 има по-големи възможности да мутира. Оцеляват само тези варианти, които дават на новосформиралия се вирус еволюционно предимство – или по-лесно се предава, или заобикаля имунния отговор. В Омикрон и двете са налице“, заяви д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница София.

Той подчерта притеснителна тенденция – нямаше пауза между Делта и Омикрон.

 

„Между всяка една вълна при предишните варианти на Ковид-19 имаше светъл период с ниска заболеваемост. Сега Омикрон се наложи над Делта варианта, докато той беше в своя разгар на разпространението“, подчерта инфекционистът пред Bulgaria ON AIR.

 

Специалистът отбеляза, че по-лекото протичане на Омикрон си има своята цена.

„При по-лекото протичане генерираният имунитет след преболедуване остава по-слаб. Няколко месеца след това можем да се заразим с друг вариант на вируса или отново с Омикрон. Някои учени предупреждават, че може да има завръщане на Делта заради слабия имунитет от Омикрон“, заяви д-р Вълков.

Експертът е категоричен, че бустерна доза ваксина пази от тежко боледуване.

„Вероятността за влизане в болница или реанимация, както и да се стигне до смърт намалява с над 85%. Единствено не се знае за какъв етап от време са ефективни бустерните дози“, подчерта инфекционистът.

 

Блиц


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *