0

В туршията винаги се добавя сол и киселина, за да се запазят зеленчуците. Изследвания обаче показват, че прекомерната употреба на сол води до увреждане на клетките и понякога – до рак. Вредна ли е родната туршия?

 

„В никакъв случай не е вредна, това е много полезна зеленчукова храна. Използваме я в този сезон, защото по нашите географски ширини липсват пресни зеленчуци. Ето защо консервираме някои от тях и правим туршии. Добавяме вода, сол, понякога оцетна киселина“, заяви специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR.

 

„Специално киселото зеле е много полезна храна. По-богато е на витамин C от натуралното зеле.“

„Въглехидратите в продукта се превръщат в млечна и оцетна киселина, това са полезни бактерии. Въпросът е какъв е процентът на осоляване, той трябва да бъде нисък. У нас традиционната рецепта е 5% сол – достатъчно количество, което да осигури трайността на ферментиралия продукт. Добре е да осоляваме зелето с 1,5% – една супена лъжица морска сол на литър вода“, обясни проф. Байкова.

 

Тя алармира, че високата консумация на кисело зеле, богато на сол, води до повишен риск от рак на дебелото черво и по-горните отдели на храносмилателния тракт.

„Азиатците, които са консуматори на големи количества ферментирали зеленчуци, имат по-голяма заболеваемост от рак на дебелото черво“, даде пример специалистът по хранене.

 

Проф. Байкова заключи, че трябва да намалим значително традициите си и рецептите, за да няма канцерогенен ефект. Солта повишава риска от сърдечно-съдови болести и високо кръвно, отново подчерта тя.

 

Източник: plovdiv24


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *