0

Очертаваща се класическа зимна обстановка прогнозират глобалните модели за началото на следващата седмица. Валежи в страната ще има на малко места, но пък навсякъде ще е много студено и ветровито, предупреждават синоптиците от Meteo Balkans.

 

 

Последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) към днешна дата (22.01.) прогнозират, че началото на следващата седмица минималните температури на Балканите ще се понижат още. Най-ниски очакваме да са градусите в понеделник и вторник сутринта.

 

 

Времето в понеделник и вторник

В понеделник минималните температури все още ще показват стойности между минус 12°С и минус 7°С. Най-ниски очакваме да са в планинските райони от Западна България – до минус 14°С. Сутрешните градуси в понеделник в столицата ще са между минус 10°С и минус 11°С , но във вторник ще достигат стойности под минус 15°С.

 

 

След обяд в понеделник вятърът от североизток ще се усили и ще започне ново понижение на температурите.

 

 

Минималните температури във вторник ще се понижат още и на много места ще са под -12°С. Най-ниски отново очакваме да са те в планинските райони от Западна България – до минус 17°С.

 

 

До обяд в понеделник облачността в страната отново ще се увеличи до значителна и над Североизточна България ще превали слаб сняг. Очакваните максимални температури ще бъдат между минус 5° и минус 2°. Малко по-високи ще са те в Югозападна и крайните Югоизточни райони – около 1°С. В Бургас например се очаква минималните температури в следващите 5 дни да са минус 4, минус 5, а максималните – до 2 градуса.

 

 

 

Заради вятъра обаче усещането ще е за още по-студено време. Сняг в региона се очаква да вали утре, в неделя, както и във вторник. В областния център обаче едва ли ще се образува снежна покривка, такава се очаква да има само по високите места на Източна Стара планина и Странджа.

 

 

Във вторник облачността в страната ще се разкъсва до предимно слънчево, но ще остане много студено. Според климатичния модели тези стойности са с 5-7 градуса под нормата за края на  януари месец.

 

 

Времето в планините в понеделник и вторник ще е облачно и с валежи от сняг. Ще продължи да духа силен, по билата – и временно бурен вятър от североизток. Продължава да остава висок рискът от лавини на Витоша, Пирин и Рила. Максималната температура на височина 1200 метра в понеделник ще бъде около минус 11 °, на 2000 метра – около минус 14°, но във вторник ще е още по-студено – до минус 16 на 1200 метра и минус 17 на 2000 метра.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *