Безработни могат да започнат свой бизнес с обезщетението си от Бюрата по труда

Безработни лица с право на парично обезщетение могат да започнат собствен бизнес за производство на стоки и/или услуги благодарение на насърчителна мярка на Агенцията по заетостта.

За целта желаещите трябва да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика, предаде БГНЕС.

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност те да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал. Ако преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, може да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги.

 

В случай, че имат нужда от персонал и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

От началото на годината от тези опции са се възползвали 114 безработни. Най-често те са отваряли обекти за търговия или услуги като счетоводни, консултантски, фризьорски и други. Бизнес в сферата на земеделието са стартирали двама безработни, а други двама са организирали своя производствена дейност, предаде още БГНЕС.

ОТ ФОРУМА:

Да де, биха могли. Ама кое по-напред – да си платят тока ли, водата ли, да си нахранят челядта… айде, моля, не ме разсмивайте с тия обезщетения!Ангелче

 

С нашите пари от платените ни осигуровки.А къде е държавата която уж помага.Навън освен ,че ти плащат всеки месец безвъзмездна помощ и ти дават безлихвен заем за неопределено време ,ако имаш бизнес план и ти плащат тока и наема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *