Над 1300 българи взимат руска пенсия

Периодите на работа в останалите бивши съветски републики и в страните извън Общността на независимите държави няма да се отчитат при определянето на пенсията

Над 1300 български граждани получават право на руска пенсия с одобрените от президента Владимир Путин промени в Договора за социално осигуряване между Русия и България, предаде БНР.

 

Подписаният от президента Путин федерален закон предвижда ратификация на протокола за промени в сключения през февруари 2009 г. двустранен договор за социално осигуряване.

 

Самият протокол беше подписан през март тази година в София. Документът отчита настъпилите през последните 10 години промени в пенсионните законодателства на двете държави.

 

Размерът на руската пенсия ще зависи от осигурителния стаж, придобит на територията на Руската федерация и на бившата Руска съветска федеративна социалистическа република.

 

Периодите на работа в останалите бивши съветски републики и в страните извън Общността на независимите държави няма да се отчитат при определянето на пенсията.

Източник: flagman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *