Вижте къде в България се намира вълшебната чешма, която сбъдва желания!

Чешмата на щастието се намира у нас. Тя съществува. Разположена е в китното селце Боснек.

То се намира в югозападната част на Витоша, на 40 км от столицата. Водата извира от крокодилска уста. Според древното предание тя носи огромна лечебна сила. Чешмата на щастието е кръстена така от османския пътешественик Евлия Челеби.

За разлика от обикновените чешми, тази в селото тече на различни интервали.

Тя може да спре за няколко минути или за няколко часа. И след това изненадващо пак да потече. Не се знае обаче кога точно. И не подлежи на никакво логично или научно обяснение. Именно тази загадка е родила много суеверия за чешмата на щастието.

Според едно от поверията, ако пред нея застане грешен човек тя тече едва-едва.

Но изправи ли се праведен тогава потича с буйна сила. Легендата гласи, че на върха на извора имало езеро. Там живеел воден бик. Но той нападал добитъка но хората и те сложили на рогата им ножове, за да се отбраняват. В една битка бил смъртно ранен и за да се спаси, се гмурнал в езерото. Водата станала кървава, а после езерото пресъхнало. И сега щом бика се обръща в земните недра, спира и пуска водата.

Всеки ден на чешмата на щастието идват хора, за да си налеят от водата.

Но само малцина имат щастието да изпитат целебните й свойства. Спорадичните извори са много редки. В Европа има само един такъв и той се намира във френските Алпи. Село Боснек се намира на 15 км от Перник, но пътя до там е черен.Пеша разстоянието се взима за час и половина. До извора има пещера и заслон.

Източник : e-novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *