0

Екипът ни пристига на своеобразния площад, представляващ вододел между българите и ромската махала по склона нагоре, числеността им не може да се определи, но въпреки ранния час гъмжи от малки деца, безработни родители и млади мъже, някои от които  с вид на изпечени престъпници. Пред къщата на ул. „Бяло море“ N32 е спряла полицейска кола. Двама униформени са отворили вратите и чакат 76-годишната Йорданка да излезе от къщата си , за да я отведат в полицейското управление.

Жената приема екипа ни и предпочита да ни разкаже какво се е случило в нощта срещу 18 октомври, преди да даде показания. Не изглежда особено сигурна в органите на реда, че след като им разкаже за случилото се, може да се чувства спокойна за живота си.

„Нахлуха през външната врата на двора, започнаха да блъскат и по заключената на площадката, счупиха стъклото. Аз и Пламен крещяхме за помощ, но никой от съседите не се показа. Циганите бяха много. Сега ще ме пита кои са били, а аз не ги познавам – бяха много. И пак ще дойдат. Няма да ме оставят на мира, а аз живея сама и разчитах на внука ми Пламен, който, когато си беше в Айтос идваше да спи при мен. След нападението им те няма да го оставят на мира”, разказва Йорданка.

Тя сочи и една от обувките в малкото салонче, която останала от нападетеите. Жената е изключително разстроена и изплашена. Докато разговаряме с нея в двора ѝ пред къщата, на около 150 м от нас, на своеобразното площадче, където е фаталното заведение „Арабски нощи” със залепен до него хранителен магазин, се е насъбрало множество сеирджии от ромите. Гледат ни враждебно, но не припарват заради полицейското присъствие.

След като полицйският автомобил отвежда баба Йорданка за разпит, екипа на Флагман.бг се отправя към „Арабски нощи“, където Пламен и приятелят му Илиян Йовчев бяха прогонени, тъй като заведението не било направено за българи. По пътя между „Арабски нощи“ и къщата на бабата на Пламен циганската ордата е преследвала, удряла с ритници и юмруци Пламен, докато стигне до дома на баба си. Ако патрулката не е пристигнала за минута-две след обаждането им на тел. 112 баба Йорданка казва, че двамата щели да бъдат мъртви, а къщата унищожена.

„Арабски нощи“ всъщност е нощен бар. Отварял след 22:00 часа. Според един възрастен човек, собственичката Таня Стоянова от с. Дъскотна била забелязана само веднъж при оборудването на заведението. То се приемало като място, в което се събирали само ромите – нещо като анклав. Грешката на Пламен била, че около 1:00 часа след полунощ влязъл вътре да купи две бири.

Автор: Катя КАСАБОВА, снимки: авторът

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: flagman


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *