0

Пет години професор българист от Токийския университет събира и записва автентични текстове и изпълнения от района на вълшебната планина.

Има много легенди за Родопа планина. Една от тях е за родопската песен и се казва, че тя не се пее с глас, а с душа. В родопските песни стои дълбока история. Стари песни от село Давидково, община Баните са помогнали на болни хора от Япония да се излекуват.

Преди 15 години българистът проф. Кенджи Тераджима от Токийския университет в Япония в продължение на пет години обикаля, събира и записва автентични текстове и изпълнения на родопските песни. Впечатлен от мелодичността им, той решава да ги ползва с лечебна цел, разказа в предаването „Преди всички“ на БНР Сийка Красимирова, секретар на читалището в с. Давидково.

Професорът прави експеримент в клиника с хора с една и съща диагноза и едни и същи операции. В една стая пускат родопска музика, в другата не. Оказва се, че хората, които са слушали българската музика, се чувстват емоционално по-добре и оздравяват по-бързо. По време на изследванията си проф. Тераджима записва два диска с общо 200 песни.

Сийка Красимирова споделя, че всяка година професорът идвал в селото. През лятото заедно с колежката ѝ библиотекарка и няколко ентусиасти месеци наред обикаляли из цяло Давидково и търсели възрастни хора, от които да „извадят“ възможно най-автентичния песенен фолклор на местното население.

Професор Тераджима е очарован от прекрасната природа, хората и фолклора в Родопа планина.

Записите на самите песни и текстове са абсолютно автентични – на местния диалект, с всички използвани местни думи и имена, казва още Сийка Красимирова. Те са направили аудиозапис, събран в два диска заедно със сборника, който професорът издал на български, японски и английски. Сборникът е разпространен в почти цяла Европа.

Проф. Кенджи Тераджима е известно име сред специалистите по славянски езици, говори добре не само български език, но се справя дори с родопските диалекти. Преди 10 години той представи у нас книгата си „Български фолклорни песни от село Давидково, където живеят мюсюлмани и християни“.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: bgnow.eu


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *