0

Хората от блок 119 на русенския квартал „Чародейка“ са направили от покрива на своя панелен блок истинска райска градина. Така съкооператорите вече се събират на кафе и раздумка не пред входа, в центъра на града или в близките заведения, а сред професионално озеленяване на покрива.

Панелен блок градина

етап от изграждането на градината

Идеята за красивия проект дава Петя Михайлова. Тя е историк от училище „Васил Левски” в града и живее дълги години в блок 119. Със сигурност не й е било трудно да склони съкооператорите си да преобразят с общи усилия неизползваемото асфалтово пространство. Това е първият зелен покрив в крайдунавския град.

Не си мислете, че парите са събирани от врата на врата във входа! Съвсем прилежно предприемчивите съседи кандидатствали със собствен проект в съревнованието „Направи си сам“ на еко сдружението „За земята“ и… спечелили. Тяхното начинание било подкрепено с награда от 2000 лева.

Панелен блок градинка

етап от изграждането на градината

Съкооператорите решили да оформят своята покривна градинка със зеленина едва след края на лятото, защото се притеснявали, че растителността нямало да се захване и да оцелее под жаркото слънце и високите температури. Действията им били съгласувани с ландшафтни специалисти от Община Русе, откъдето поставили специална хидроизолация, върху която положили пласт почва, за да засадят цветята и малките декоративни храсти.

„Аз ще съм първата пострадала, ако при напояването им стане теч, живея на последния етаж”,

с усмивка коментира новото почивно приспособление Петя Михайлова, която освен по история преподава и в часовете по география в русенското училище „Васил Левски“. Учителката се надява, че примерът на блок 119 ще бъде заразителен и доста панелни сгради не само в Русе ще озеленят своите сиви асфалтови покриви.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: delo.bg


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *