0

Основните градивни единици в човешкия организъм са белтъци, въглехидрати и мазнини (т.нар. липиди). Чрез комбиниране помежду си и чрез превръщане от една форма в друга те участват в изграждането на клетките и спомагат за осъществяването на всички функции на тялото.
Мазнините, както белтъците и въглехидратите, влизат в състава на приеманата храна всеки ден. Всеки недостиг или излишък води до нарушение в техния метаболизъм и съответно предизвиква редица болестни състояния.

Мазнините биват няколко основни вида, които сложно взаимодействат помежду си:
– холестерол;
– триглицериди;
– фосфолипиди и др.

Какво представляват триглицеридите

Триглицеридите представляват една от основните форми на мазнини в организма, така наречените липиди.

Триглицеридите са изключително важен източник на енергия за тялото. Когато човек се храни, организмът му превръща калориите в триглицериди, които се освобождават при нужда от енергия. След хранене нивото на триглицеридите в кръвта се повишава. Ако организмът обработва правилно мазнините, нивото на триглицеридите постепенно спада.

Появява се проблем обаче, ако се приемат повече калории, отколкото се изразходват. В този случай нивото на триглицеридите се покачва, което може да доведе до сериозни сърдечносъдови проблеми. Нездравословното хранене, приемът на наситени мазнини, въглехидрати и алкохол, заседналият начин на живот повишават количеството на триглицеридите в кръвта.

В кръвта липидите се транспортират с помощта на белтъчни молекули, като заедно с тях образуват комплекси, наречени липопротеини. Съществуват 4 основни вида липопротеини.KDL

Биологичната роля на липопротеините с ниска (т.нар. „лош“ холестерол – LDL) и висока плътност („добър“ холестерол – HDL) е свързана най-вече с пренасянето на холестерол. LDL пренася холестерол от черния дроб към тъканите и се счита за „опасен“, тъй като улеснява натрупването на холестеролови плаки по стените на кръвоносните съдове и е предпоставка за атеросклероза. Обратно, HDL извлича излишъците от холестерол от тъканите и стените на кръвоносните съдове и ги пренася до черния дроб, поради което се нарича „добър” холестерол.

С какво се различават триглицеридите от холестерола

Триглицеридите и холестеролът са видове липиди (мазнини), които циркулират в кръвта с различни функции.

Триглицеридите образуват енергия за човешкото тяло, използвайки излишните калории, а холестеролът се използва за изграждане на клетките и на някои хормони.
Поетото количество храна оказва влияние на нивата на триглицеридите веднага, докато нивата на холестерола се формират в много по-дълъг период от време (седмици, месеци, години).

Ролята на триглицеридите като рисков фактор

Триглицеридите са необходими на човешкия организъм за правилното му функциониране, но когато нивото им е повишено, те се превръщат в рисков фактор, който може да доведе до метаболитен синдром, сърдечносъдови проблеми, атеросклероза, инфаркт, инсулт.

Нарушенията в мастната (липидната) обмяна могат да бъдат два основни вида:- Фамилни (наследствени) – причинени от генетични дефекти.
– Причинени или свързани с друго заболяване или състояние – диабет, подагра, хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), синдром на Кушинг, при бременност, при нарушено оттичане на жлъчката, при бъбречна недостатъчност, при лечение с някои медикаменти – някои видове диуретици, кортикостероиди и др.

В преобладаващ брой от случаите лечението на конкретното заболяване, довело до покачване нивото на липидите в кръвта (хиперлипидемия), повлиява и високите нива на триглицериди и холестерол.

Рискови групи

Нивата на триглицеридите са склонни да се покачват при:
– наднормено тегло – излишните килограми увеличават триглицеридите, намаляват нивото на „добрия” холестерол (HDL) и увеличават нивото на липопротеините с много ниска плътност (VLDL);
– деца, чиито родители имат дислипидемия. При тях се налага профилактично изследване на показателите на липидната обмяна от най-ранна възраст;
– намалена физическа активност;
– стрес;

– ежедневна консумация на алкохол и употреба на цигари – смята се, че цигареният дим уврежда кръвоносните съдове, увеличавайки склонността за натрупване на мастни плаки, тютюнопушенето може да намали нивото на „добрия” холестерол (HDL) в организма на човек;
– напреднала възраст и др.

Това е от особено значение, ако присъстват и допълнителни рискови фактори – диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване, прием на алкохол и тютюнопушене.
Американската кардиологична асоциация препоръчва нивата на триглицеридите в кръвта да не надвишават 1,7 mmol/l, като подчертава, че оптималното ниво може да подобри състоянието и функционирането на сърцето.

Как се проследява нивото на триглицеридите

Статистиките показват, че все по-млади хора страдат от сърдечносъдови заболявания. Една от причините за това са проблеми в нивата на липидите в организма. Медицинските специалисти препоръчват редовни профилактични изследвания на липидния статус.
За да бъдат реални резултатите, изследването се прави сутрин на гладно след 12-часов период на глад и бедна на мазнини вечеря.
Как да се контролират нивата на триглицеридите

За да се избегне повишеното ниво на триглицеридите в кръвта, е препоръчително да се избягват въглехидратни храни, пържени храни, наситени на мазнини. Могат да се заместят с плодове, зеленчуци, бяло пилешко месо и риба. Желателно е да се преустанови употребата на алкохолни напитки, както и тютюнопушенето. Медицинските специалисти препоръчват и повече физическа активност.

Лечение и профилактика

Първите стъпки в профилактиката на всички лица, особено при тези, които са фамилно обременени, включват:

– Намаляване на телесното тегло и подходяща диета (ограничен прием на мазнини, повишена консумация на антиоксиданти и др.). Диетата трябва да включва ястия, приготвени чрез печене и варене, като е желателно да се избягват пърженето и панирането като начини за приготвяне на храната. Препоръчват се пресни плодове и зеленчуци, бяло пилешко месо и риба.
– Ограничена консумация на алкохол.
– Спиране на тютюнопушенето.
– Увеличаване на физическата активност (упражнения, ходене пеша, бягане, спорт).
– Медикаментозно лечение – в случаите, когато профилактичните мерки не оказват необходимия ефект или стойностите на триглицеридите и холестерола са много високи, се прилага медикаментозно лечение.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Животът днес


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *