0

Всеки един от нас намира своята сродна душа, изгражда успешна кариера в избраната си област, сбъдва мечтите си и живее щастливо до края на дните си. Звучи малко нереалистично, нали? Понякога животът ни е изпълнен с хубави и слънчеви моменти. Случва се обаче черните облаци да се появят на небосклона, носещи със себе си трудности, разочарования и тъга. В тези моменти поглеждаме нагоре и се чудим какво се е объркало.

Никога не сме предполагали, че ще страдаме от хронично заболяваме, ще имаме работа, която мразим, ще преминем през труден развод или ще имаме пораснало дете, което живее в мазето. Понякога дори сме разочаровани от самите себе си. Защо изпуснахме онази възможност? Защо не се постарахме повече? Защо не направихме така, както планувахме?

Разочарованието представлява комбинация от тъга, разкаяние и гняв. Неприятното чувство се появява, когато реалността се разминава с очакванията ни.

Тогава как трябва да постъпим? Когато сме изправени пред разочарованието, разполагаме с два варианта: промяна или приемане. Промяната се подразбира: трансформираме себе си и средата си, за да подобрим положението си. Приемаме нови тактики, реорганизирате живота си, изхвърляте непотребното. Приемането изисква малко повече обяснение. Първо, то е различно от примирението. Приемането не е пасивно съгласяване със ситуацията, а възможност да дадем най-доброто от себе си, независимо от лошите и хубавите страни на живота.

Практикуващият клиничен психолог д-р Елън Хендриксен предлага 5 изпитани метода за справяне с разочарованията, които животът ни поднася.

Съвет №1: Въпреки че звучи клиширано, казвайте „ДА“ по-често.

Нека започнем с промяната. Нашите разочарования преминават през множество трансформации с всяка изминала година. В даден момент съжаляваме за действията си – бизнесът, който фалира, или лятната авантюра, която разбива сърцето ни. Според резултатите от класически експеримент от 1995 г., публикувани в престижното научно списание Psychological Review, показва, че хората съжаляват повече за своето бездействие отколкото за своите действия. Какво може да научим от това изследване? За да намалим разочарованията си, трябва по-често да се възползваме от предоставените ни шансове. Нека цитираме безброй много блогъри, интернет гурута и романтични комедии: казвайте „ДА“ на живота по-често. Звучи клиширано, но е клише, подкрепено от науката.

Съвет №2: Нужна е перспектива.

Попитайте всеки един спортист и той ще ви каже, че загубата на рунда е неприятно преживяване, но не е краят на битката. Разбира се, провалът не е желателен развой на събитията, но животът продължава. За да преодолеем разочарованията е препоръчително да приемаме спънките по същия начин. Ако мислим за неприятностите и пречките като краен резултат от действията ни, започваме да губим надежда. Възприемането на неуспехите като моментна спънка ни дава сила да продължим напред.

Съвет №3: Позволете си да се забавлявате.

Последният съвет, включващ в себе си елемента на промяната, е лесен за изпълнение. Просто трябва да се наслаждаваме на хубавите моменти въпреки трудните ситуации, в които се намираме. Това може да се изрази в релаксиране пред телевизора с мъркащата ви котка до вас, посещение на парка с децата или скъп обяд в луксозен ресторант. Важното е да заместите разочарованието със задоволство, спокойствие и обич.

Съвет №4: Бъдете осъзнати.

Дойде редът и на съветите, които се фокусират върху приемането на разочарованието. Пълноосъзнатостта е популярно понятие напоследък – насочване на вниманието към настоящия момент без осъждане. Това обаче не означава, че трябва само да разглеждаме неприятните ситуации, а цялостната картина, включително нещата, които неминуемо пренебрегваме за сметка на проблемите. Осъзнатите моменти ни дават възможността да се преместим фокуса от самите нас и да насочим вниманието си към всички преживявания, които са ни направили такива каквито сме.

Съвет №5: Приложете ментално контрастиране.

Понякога не можем да получим втори шанс, а разочарованието е всичко, което ни е останало. Не са одобрили молбата за заем, не сме приети в желания университет или дъщеря ни се омъжва за грешния човек. Когато животът ни разочарова, повечето от нас започват да си представят невъзможното бъдеще, в което всички тези пречки не съществуват. Само ако…Постоянно се измъчваме, че не сме получили по-висока оценка на изпита, не сме успели да убедим дъщеря си, че наличието на три бивши съпруги не е добър знак.

Този начин на мислене обаче носи множество негативи. Случилото се не може да бъде променено, миналото не може да бъде зачеркнато. Работили сте прекалено много и не сте пътували достатъчно, партньорът ви е изоставил, не сте успели да се сдобрите с родителите си, преди да починат – „само ако“ носи единствено болка. Едно проучване от 2018 г. открива начин за справяне с разочарованието чрез прилагането на менталното контрастиране. Участниците в психологическия експеримент са помолени да назоват най-голямото си разочарование като например „Само ако баща ми не беше умрял толкова рано.“ или „Само ако нямах толкова здравословни проблеми.“

След това към половината участници е отправена молба да приложат ментално контрастиране: да си представят основната пречка, която пречи мечтите им да станат реалност. Например „Прекалено е късно.“„Нямам достатъчно пари.“ или „Смъртта е окончателна.“ На другата половина й е позволено да продължава да си фантазират как животът би бил толкова по-добър, стига нещата да не се бяха объркали. В края на експеримента и двете групи съобщават за нивата си на разочарование.

Оказва се, че визуализирането на желания живот и описването на пречката за постигането му карат хората да се чувстват по-малко недоволни. Менталното контрастиране между фантазията и реалността им позволява да осъзнаят непроменливата природа на миналото и да се освободят от гнева, тъгата и раздразнението.

Накратко: когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада. Използвайте описаните по-горе съвети, за да промените или приемете живота си.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Фрамар


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *