0

В увлечението си по екзотичните полезни продукти често забравяме, че безценните храни може да са съвсем достъпни и евтини. Една от тях е пчелният прашец, който се е използвал за лечение и подмладяване още от древните египтяни и е бил предпочитана храна в двора на китайския император.

В пчелния прашец се съдържат витамини от групата В, Е, С, D, биотен, полезни минерали – мед, желязо, калций, магнезий, цинк, фосфор. Пчелният прашец съдържа от 7 до 30% протеини (значително повече от пълнозърнестите продукти). Той е природен концентрат на аминикиселини (между 5–7% повече от най-богатите на аминикиселини хранителни продукти), поради което е в състояние да запълни липсите в съвременното непълноценно хранене.

Едно от най-важните му качества е, че възстановява обменните процеси на организма, с което противодейства на стареенето.

Изключително подходящ за нормализация на дейността на сърдечно-съдовата система – понижава нивото на холестерола, укрепва стените на съдовете, понижава кръвното налягане, подобрява умствените способности. Освен това нормализира апетита и спомага за подобряване на дейността на стомаха. Подпомага свалянето на излишните килограми, подмладява кожата – прилага се при екземи, обриви, кожни алергии.

Пчелният прашец е природен антибиотик, който укрепва имунитета и подобрява цялостното състояние на организма.

Още едно ценно негово качество е способността му да намалява проявите на алергии, което е важно за хората, страдащи от сенна хрема, бронхилна астма и други алергии. С успех се използва при артрит, простатит, депресии. Нормализира дейността на нервната и ендокринната система, поради което се препоръчва при безсъние, невроза, стрес, анемия, болести на щитоводната жлеза. Често лекарите наричат пчелния прашец еликсир за младост, здраве и красота.

Обичайно препоръчваната доза е по 1 ч.л. пчелен прашец, предварително разтворена в кисело мляко, приета на гладно.

Цветният прашец трябва да се съхранява на тъмно и хладно място, като срокът му на годност е 2 години (ако е в мед – до 5 години). Имайте предвид, че е най-полезен, когато е пресен, а свойствата му се губят с течение на времето.

Източник : bgnow.eu


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *