0

Тя е на 17 години от Бургас. Умна, красива, страшно работлива и упорита. Преди 11 години за първи път влиза в залата за тренировки по художестена гимнастика в родния си град. Успехите й не остават незабелязани от най-известите бургаски ментори.

Ден след ден, година след година, красивото момиче тренира здраво и неуморно, за да е днес световна шампионка при грациите. Поздравленията към Стефани Кирякова от роднини, приятели, съученици, дори непознати продължават още и още. Репортер на Gramofona.com също имаше възможността да усети силния дух на Стефани, както и онзи така нежен чар на бургазлийката.

„Голямо щастие е да си златно момиче, макар аз да не се чувствам като звезда. Разбира се от време на време се сещам, че съм световна шампионка и от това ми става много хубаво”, казва пред екипа ни с голяма гордост Стефани.

Тя не носи името на никой от бабите или дядовците си. Споделя, че родителите й го избрали, защото Стефани означава корона на Божията слава или венец.

И до днес талантливата спортистка си спомня за прекрасните детски години. „Израснах в много хубаво семейство и имах щастливо детство. Децата, с които играех, останаха мои приятели и до сега. Постоянно си пишем, поздравяват ме за всеки успех”, допълва Кирякова.

Тя много силно вярва в Бог. Казва, че е израснала в християнско семейство и е възпитавана с християнската вяра. „Винаги усещам божието присъствие в мен. Преди състезание винаги се моля, имам мир и не съм суеверна”, разкрива още Стефани.

Никога не сваля от пръста си малък, но много красив пръстен с кръст, подарък от баща й преди няколко години.

Бургазлийката счита, че художествена гимнастика се тренира много трудно. Казва, че прекараните часове в зала са по осем на ден. Кирякова винаги много внимава по време на тренировките, защото спортът е съпроводен с множество травми.

„На състезание най-малките грешки могат да те изкарат от челната тройка, а и нашите конкуренти нарастват с всеки изминал сезон и надпреварата става все по-голяма”, допълва състезателката.

Стефани казва, че няма идоли в спорта и иска да бъде себе си. Много харесва рускинята Маргарита Мамун, която още преди да навърши 21 години стана олимпийска шампионка през 2016 година в Рио.

„През цялата си кариера тя оставаше в сянка на една конкурентка също от Русия, но на най-големия форум Мамун постигна олимпийския връх и взе златния медал, за което много й се възхщавам”, споделя още Кирякова.

Допълва, че е много благодарна на родителите си, които винаги са били до нея и са я подкрепяли безусловно. „Те са тук в Бургас, а аз в София. Всяка вечер се чуваме, за да им разкажа какво ми се е случило през деня. Благодаря им!”, казва още развълнуваното момиче.

Стефани харесва много класическия балет и допълва, че ако сега не беше една от най-успешните ни гимнастички, то може би е щяла да стане балерина. Не крие, че плаче, когато й стане трудно. По този начин обаче успява да се освободи от напрежението и да й олекне.

Победите в кариерата на младата бургазлийка се трупат, а следващата голяма цел на Стефани Кирякова е олимпийски медал.

Източник: gramofona


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *