0

Иван Пеев: Тя ми вдигна духа, винаги ще я обичам!

Музикантът има проблеми с кръвното, вливат му разтвор

„Лили ми вдигна духа, много се зарадвах, като я видях вчера в интервю да казва хубави думи за мен. Винаги ще я обичам.“ Това сподели пред „България Днес“ композиторът и голяма любов на примата ни Лили Иванова – Иван Пеев.

Вчера 81-годишният аранжор и пианист бе приет в болница, след като се почувствал зле. „Не че се развълнувах от интервюто вчера, просто не съм в блестящо здраве. Надявам се да не са сериозни сега нещата. Докато говоря с вас, ми вливат разтвор в кръвта, е, ще се оправя“, сподели ни както винаги оптимистично музикантът.

Ванко, който е известен в музикалните среди като мъжа номер 2 на примата Лили Иванова, днес живее със спомените от миналото и със здравословните си проблеми. „Много не излизам от вкъщи, но самотата не ми тежи. Имам проблеми със сърцето, хипертония, дископатия, появява се и някаква подагра от време на време. Предлагаха ми да си сменя сърдечните клапи с операция, но съм против. Нямам доверие в нашата медицина, а за чужбина ми е много скъпо лечението“, сподели ни преди месец Пеев.

В събота примата на родната естрада отново обяви в интервю, че Иван Пеев е мъжът, когото е обичала най-силно в живота си.

„Всички мъже сравнявам с Ванко, той беше аристократ. Беше и невероятно нежен любовник“, казва певица номер едно на България.

„Преди мен Лили беше женена за Здравко Радоев. Дали днес ми иска съвети? Абсурд! Тя вече знае предостатъчно, няма нужда от моите съвети. Лили е такъв професионалист, че няма нужда от никого. Тя е жертвала всичко в името на това да пее. И е запазила гласа си феноменално“, признава Пеев.

Ванко и Лили се запознават, докато той свири в сръбски нощен клуб.

„По онова време свирех шест месеца в най-хубавия бар в Белград – „Кристал“. Справяхме се доста успешно. Лили се появи с нейния невероятен глас и аз бях запленен. Но няма да крия, че по-късно раздялата ни с нея беше много трудна“, спомня си композиторът. Според приближени до бившите любими двамата са се развели заради любовта на Пеев към чашката.

„Преди време пиех, вярно е. Но човекът, който ме измъкна от алкохола, е втората ми съпруга – певицата Светла Стоева. С нея бяхме пред развод заради алкохола, но тя успя да ми помогне и от 1986 година не пия. Сега само пуша“, признава Ванко.

Бракът на Иван и Светла продължава 40 години. Тя почива от лекарска грешка при операция. Болката от загубата й Иван трудно преодолява.

„Затова и аз не искам да се оперирам сега у нас. Нямам доверие в лекарите“ – казва голямата любов на Лили Иванова.

В момента на композитора помага единствено синът му, който е IT специалист.

„Той е невероятно момче. Запознавал съм го с Лили Иванова, дори сме й ходили заедно на гости на ул. „Оборище“. И тя е идвала вкъщи“, обяснява Пеев.

Човекът, който навремето като редактор е завеждал „Забавна музика“ в „Балкантон“, обяснява днес, че композиторите, които искали да забранят песните си на примата на родната естрада, нямали никакви основания да правят това.

„Лили тогава продаваше албумите си в тираж 500 000. Авторите й като Митко Щерев и Асен Гаргов получаваха десетки хиляди левове авторски права. Те не са изгубили нито стотинка от нея. А след промените, доколкото знам, тя не им е издавала песните на плочи или в дискове. Просто ги е изпълнявала на живо“, обяснява липсата на конфликт между певицата и нейни композитори Пеев.

Единственото, за което с днешна дата съжалява аранжорът ни, е, че се отказал от професията си.

„Бях отличен цигулар. Проф. Аврамов казваше, че съм най-добрият му ученик. За съжаление, се отказах от цигулката, почнах с пианото, защото се запалих по джаза. Съученик съм на Милчо Левиев и покрай мен той се пристрасти към пианото. Сега направи страхотна кариера като джазмен и аз съм радостен, че пръв го запалих по тази музика“, обяснява Пеев, който днес няма професионални ангажименти.

Авторът на аранжимента и на една от най-популярните български песни – „Ако си дал“, по музика и изпълнение на Емил Димитров, днес изобщо не свири, защото вече няма инструмент.

„Пенсията ми е 204 лева. Наложи се да продам преди години пианото си, за да си платя парното. И цигулка вече нямам, за съжаление“, завършва композиторът, написал едни от най-големите хитове на Маргарита Хранова, дует „Ритон“ и много други БГ изпълнители.

Източник: Днес.БГ


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *