0

Роден е на 27 декември 1892 г. като Дончо Колев Данев в село Сенник, Севлиевска община. Едва 17 годишен отива в Америка, където взима участие в организираните сред работниците борби. Това е стартът на кариерата му като борец. Момчето скоро блесва и следват победите му на турнирите в цирк „Виктория“. В двубои той успява да победи много от известните по онова време кечисти – Джеф Лорънс, Збишко Циганьевич, Джак Ширей, наричан още Човекът светкавица, Руди Дусек, Джо Стекър, Стренглар Люис, Джим Браунинг и много други. Поканен е на турнир в Япония, където паметна остава победата му над Джики Хигън „Удушвача“, идола на японската борба, непобеждаван от никого като професионалист. На големия турнир по кеч в Париж, Дан Колов побеждава наред всички свои противници, а на финала и Анри Деглан „Човекът с хилядата хватки“, европейски, световен и олимпийски шампион. Тази победа му носи титлата „Европейски шампион“ и блестящия „Диамантен пояс“. Наричат го „Кинг Конг“, „Кралят на кеча“ или „Балканският лъв“.

Изиграва над 1500 срещи, като от тях губи само 3, които е важно да се отбележи, че са в началото на кариерата му, когато той все още изучава борбата и в края й,когато е тежко болен от туберкулоза.

Интересна и показна част за неговата сила и дух е случката му, когато отива на лов, но се среща лице в лице с мечка, с която реално се бори около час, като накрая успява да я пребори и убие с пушката си. Следи от неговите ръце са оставени по лапите й, където я е държал в жесток захват.

„Чувствам се силен, защото съм българин“ – така отговаря всеки път, когато го канят да промени гражданството си на американско, защото за него родината е свято нещо. През целия си живот не спира да помага на своите сънародници и цялото състояние, което натрупва раздава за благотворителност. Първият самолет на Българските Пощи е купен от него. Купува и водна турбина за построяването на първия ВЕЦ в България. След знаменита победа, му е предложено да участва в Холивудски филм с хонорар oт 24 милиона лева (по това време един самолет е струвал 500 хил. лв.) , Дан Колов обаче отказва и се завръща в София. Отказва и предложението на Алфонсо Капоне, да му стане личен телоохранител с думите  „Колов не се продава.“

В последната година от своя живот, когато е много болен, Балканският лъв се изправя срещу значимо по-младия шампион Ал Парейра и до последно остава човек на честта-успява да го победи. До смъртта си остава непоправим родолюбец.

Туберкулозата го побеждава през 1940 г., но той остава вечна легенда и непобеден шампион.

Всяка година в град Севлиево се провежда турнир по свободна борба в памет на Дан Колов.

Източник: bgnow.eu


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *