0

„Откраднаха над 16 млн. лева в операция „Царичина“! Тази история се надявах да приключи 1992 г., когато назначената от мен комисия разследва дивотията по операция „Слава“. Тя установи, че става въпрос само и единствено за користно шарлатанство от страна на Елисавета Логинова и всички замесени в случая.“

Това сподели бившият военен зам.-министър по времето на Филип Димитров Никола Даскалов, който е човекът, назначил разследване на експеримента на генералитета за търсене на извънземен разум в една дупка в софийското село Царичина.

Даскалов е военен експерт и един от най-големите ни специалисти по огнестрелно оръжие. Автор е на книги за наказателните лагери по времето на соца и самият той е бил лагерник в Белене.

„Провокирах се да кажа истината по случая, тъй като тази история е колкото неприлична и позорна, толкова и изненадващо жизнена. Непрекъснато се намират хора, които продължават да спекулират с нея, а сега разбрах и че Елисавета Логинова е издала книга на тази тема. Друг е въпросът дали я е писала тя, аз малко се съмнявам, тъй като интелектуалните й възможности не са на необходимото ниво. Но освен това Логинова се появява постоянно по телевизиите и популяризира своята версия. И понеже в една от тези нейни изяви заяви: „На моя страна по това време бяха президентът, министърът, Народното събрание, обаче един военен зам.-министър само за 24 часа ликвидира операцията!“, аз излязох виновен за всичко. Дали наистина съм толкова силен, че да стъпя на шията на всички тези хора и на волята на Народното събрание? Сигурно ако беше така, щях да бъда избран за контактьор от Ро-ро планетата и да свърша работата вместо нея“, пита не на шега Даскалов, който пожела да разкаже своята версия за операция „Слава“.

„Трябва да се нарича операция „Позор“, защото българската армия участва в нея, в тази дивотия. Но отначало! Казвам с увереност, че са откраднати 16 и повече милиона лева от военния бюджет, което продължи и през 1992 г., защото разполагам с факти. Поради разигралите се политически събития тогава, тъй като падна правителството на Филип Димитров и го замести правителството на Любен Беров, делото „Царичина“ бе смачкано и спряно и така не се разбра колко точно е откраднатата сума. Тези пари няма как да бъдат разходвани за прокопаването с безплатен войнишки труд на едно тунелче тясно и мъничко с дължина около 160-170 метра и дълбочина 64-66 метра“, започва разказа си Даскалов.

„Чух за случая още преди да постъпя във военното министерство, и много се изумих от нещата, които хората говореха – как се случвали странни събития. В дупката, която се копае като при свръхестествена команда, кирките почват да отскачат от скалата, без да оставят следа. Погледнах хората, които говореха тези неща, и ги питах дали са били свидетели на случката. „Не!“, казаха те – чули били само. След това ген. Динев, началник на техническата част, дойде при мен и почна с много сериозен тон да ме пита дали не мога да му помогна по случая „Царичина“. Питах го дали има документация по случая. „Няма, казва, никакви разходи не са отчетени.“ И питам аз – когато едни пари се отклоняват от бюджетни пера към други, непредвидени, това не се ли третира от законите като углавно престъпление? Третира се!“, възмущава се Даскалов с днешна дата.

Генералите обяснили на питанията му, че единственият официален документ, свързан с Царичина, е подписан от военния министър.

„Тогава начело на министерството беше Александър Сталийски, човек, който лесно подписваше каквото му се поднесе“, характеризира военния министър по времето на Беров Даскалов.

Самият той нарежда на ген. Динев да направи доклад по случая и да говорят. „Дни след това той дойде и под голям секрет, че нарушавал тайна, ми каза, че документацията по случая, която имаме, представлява входящата поща от Космоса за България. Тази входяща поща се е записвала на пет тетрадки от 100 страници, нашарени от двете страни от Логинова. На тях имаше някаква невъобразима каша от кирилици, латиници, глаголици“, разказва Даскалов. В дъното на операцията според него са хората от асоциация „Феномени“, които се опитвали да печелят пари с книги на темата за Царичина.

„Обърнах се към Божидар Димитров, Бог да го прости, който беше специалист. И той заедно с криптографи установи, че това са имитации, явно плод на това, че Логинова е завършила техникума по художествени занаяти, където имат един курс по история на изкуствата, и там се нагледала на подобни картини. Конкретна информация обаче г-жа Логинова получавала по друг канал – ген. Динев й задава въпроси, тя ги транслира в Космоса, получава отговор, и то, забележете, на български или латински език. И генералът записва тези отговори като най-голямата тайна. Благодарение на тези отговори се дават инструкции как да се копае и каква да е посоката на движение. А тя се сменяше всекидневно по 40 пъти. Отначало се твърдеше, че търсим съкровище, с което може да се върне държавният дълг на България. След това се оказа, че е първият човек, заровен там. Накрая се появи и някакъв силен кристал, с който да спасим планетата. И когато питах ген. Динев какво търсим все пак, той отговори:

– Явление.

– Какво явление?

– Ами това искаме да разберем, Даскалов“, вече не на шега се вълнува бившият зам.-министър.

Историята продължава, след като Даскалов създава комисия, включваща Николай Овчаров и Божидар Димитров, която назначава психиатрична експертиза на Елисавета Логинова.

„Логинова се оказа абсолютно здрава, което означава, че абсолютно съзнателно през цялото време е водила за носа хората, които са й попаднали по трасето. А кои са те? Д-р Наплатанов, човек, чиято дъщеря Марина Наплатанова е момиче със здравословни проблеми, на когото екстрасенсите казват, че е избрана от извънземната цивилизация да бъде контактьор, и горкото дете накрая не издържа на напрежението и се самоубива. И другият човек – ген. Минчев, който е уязвим в момента, тъй като е прекарал тежка операция. Почват и него да го лъготят, че екстрасенсите ще го оправят. Безсъвестността на тези хора е много тъжна“, споделя Даскалов.

„И след като вече получих всички мнения по операцията, реших да действам, като затворим с решетки дупката, за да осигурим безопасност. Наредих устно на ген. Динев. Вместо това той закара един бетон и зарови тунела. Така никога няма да разберем повече за безобразията вътре. Това е! Няма извънземни, няма първия човек. А за среща с Ванга разказва само и единствено Логинова. Аз не съм запознат“, завършва разказа си бившият военен зам.-министър Никола Даскалов.

(Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата.)

Източник: Днес.БГ


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *