0

Зеле: тайното оръжие срещу сърдечно-съдови заболявания!

Както прясното, така и киселото зеле имат много полезни свойства за здравето. Вижте кои са те!

Подобрява храносмилането

Зелето е отличен източник на фибри, което го прави много полезно за общото здравословно състояние на организма.

То предпазва от запек, подобрява функцията на червата и предпазва корема от подуване и колики. Редовната консумация на зеле предотвратява появата на рак на дебелото черво и стомаха.

Увеличава енергийните нива

Поради факта, че зелето е богато на желязо, то увеличава нивата на енергия, подобрява обмяната на веществата и кръвообращението. То също така предотвратява и се бори с анемията, хроничната умора и главоболието.

Укрепва имунната система

Зелето е богато на витамин С и една от най-добрите съставки за укрепване на имунната система. Високите нива на витамин С помагат за възстановяването на клетките, както и за произвеждането на бели кръвни телца и колаген в организма.

Укрепва костите

Зелето е богато на витамин К, който отговаря за здравината на костите и помага в производството на белтъци, които регулират процеса на костната минерализация. Витамин К е ефективен за предотвратяване появата на остеопороза.

Намалява възпалението

Киселото зеле е богато на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. Редовната консумация на зеле облекчава болката във възпалените части от тялото.

Предотвратява рак

Според научните изследвания зелето съдържа мощни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали и следователно предотвратява развитието на ракови клетки.

Подобрява здравето на сърцето

Благодарение на високото съдържание на фибри, зелето е чудесно за подобряване работата на сърцето. Този чудесен зеленчук предотвратява негативните ефекти от холестерола и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява зрението и здравето на кожата.

Зелето също така е богато на витамин А, който е много полезен за кожата и предотвратява появата на петна по кожата и развитието на катаракта. Също така намалява бръчките и зачервяванията.

Източник: За Жената


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *