0

Огняново е атрактивно и китно селце, в което гостоприемството е визитната картичка на всеки един жител. То излъчва онази автентична родопска идилия, която ще сгрее сърцето и душата ви в зимните дни.

Огняново е живописно родопско село, което не само ще ви очарова с неповторимата си природа, но и ще ви позволи да се насладите на куп други културно-исторически забележителности, природни обекти и дивни кътчета в околността. То се е разположило на 540 м надморска височина, на десния бряг на река Канина и е благословено с хубостта и уникалните дадености на цели четири планини – Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач.

Село Огняново отстои на 12 км от град Гоце Делчев, на около 120 км от областния град Благоевград и на около 200 км от столицата София. Наблизо е Меката на селския туризъм – Лещен , на около 15 км от архитектурния резерват Ковачевица. На по-малко от 3 км пък ви очакват руините на римския град Никополис ад Нестум, построен през II в. от император Траян I,  в чест на победата му над даките. Дори да оставим настрани географските блага, специфичният микроклимат (породен от цъфтенето на естествените акациеви насаждения в района), както и 24-те термоминерални извора (със средна температура на водата 35 – 40 градуса) на територията на селото превръщат Огняново в идеалната балнеоложка дестинация за зимните месеци и в пълноценен рекреационен център за  цялата година.  Всъщност настоящото си име селото носи едва от 1966 г. През периода на Османското господство то е било записано като Фотовища, а в периода 1934/1966 – като Огненово. Всъщност имената са еквивалентни, тъй като Огненово/Огняново е превод на първоначалното име, произлизащо от гръцките думи fos – светлина и fotia – огън).  Благодарение на лечебните свойства на водата в минералните извори, която според местните жители лекува над 100 заболявания, през 1963 година село Огняново е обявено за балнеолечебен курорт с местно значение, а през 1979 г. за балнеоложки курорт с национален статут. Според една от легендите, през 65 г. от новата ера Свети Павел живял тук повече от година заедно с приятеля си Тито. Двамата покръствали тракийските племена в околността, а свети Павел осветил и изворите, което ги прави толкова специални и чудодейни и до днес.

Както повечето населени места, формирани около минерални извори, и земите на Огняново са кипели от живот в древността. Естествено, сред първите оценили богатствата на района, били римляните, чиито архитектурни реликви и до днес красят околностите на Огняново. Не далеч от профилакториум „Огняново“ се издига Стара римска баня, която е обявена за паметник на културата. На територията на селото има и други 2 бани с каптирани в басейните води. Един от любопитните и полезни факти, които трябва да знаете за минералните извори в село Огняново е, че те са разделени на две групи. Първата е позната под името Мирото (кръстено на най-големия и популярен извор) и се състои от 17 извора, които се захранват от един общ източник – извор Крайречно. Обособени са също на 2 групи – в района на т. нар Градски бани, намиращ се на 1, 5 км северно от Огняново, и около профилакториум Огняново, които всъщност са и най-горещите в района (42 – 42,5 градуса).

Втората група извори е локализирана на около 500 м от селото в района на т. нар. Селски бани. Те са 7 на брой, с температура на водата между 16 и 39 градуса по Целзий и са особено препоръчителни за лечение на проблеми на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и урологични заболявания. Минералната вода във всички извори е бистра, без цвят, без мирис, без санитарно – химическо замърсяване и  бактериологично чиста. Само по себе си Огняново е типичен пример за автентичната родопска идилия и гостоприемност. На която и врата да потропате, ще бъдете приети и нагостени като близки роднини. В който и хотел да отседнете, ще се погрижат за комфорта и благосъстоянието ви по най-изискан и първокласен начин. Накъдето и да се обърнете, ще виждате спиращи дъха гледки, които ще ви карат да изпитвате духовно блаженство и вътрешна хармония.

Ако тръгнете на пешеходна разходка, не забравяйте да разгледате по-важните сгради в Огняново. Тук има читалище, училище, кметство, поща, аптека, здравна служба, детска ясла и детска градина, и разбира се църква. Храмът „Успение Богородично“ е построен през 1835 г и е наполовина вкопан в земята, с камбанария в западния край, допълнително пристроена. Издигнат е от речни камъни като северната стена и колонадата са покрити със стенописи. Когато я видите ще видите, че заслужено оправдава статута си на Паметник на културата. Ако се случи да посетите Огняново на 15 август, когато е и църковният празник – Успение Богородично, ще станете свидетели и ще участвате в традиционния събор, който продължава два дни, изпълнен с музика, танци, борби и добро настроение. През останалото време, не пропускайте да се разходите по пешеходните маршрути извън селото и нагоре към планинските върхове. Поглезете се с удоволствията, които ви предлагат балнеолечебните и SPA центрове. Наслаждавайте се на всички богатства на майката природа, на топлотата на местните хора и на почивката, която сте си подарили със семейството или с любимия човек.

И така, ако село Огняново е успяло да докосне сърцето ви и да привлече интереса ви, стягайте багажа и … напред. Какъв по-удобен момент от този – да посетите Огняново и да отпразнувате една незабравима Коледа?! Само се убедете, че сте тръгнали в правилната посока, точно към това село Огняново, тъй като в България има още три населени места със същото име.

 

Източник: УЧИТЕЛИ


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *