0

Ключът към доброто обучение при младите наследници на знатни фамилии по света започва от ранна детска възраст. Напоследък ставаме свидетели как в кралската фамилия на Великобритания влязоха две абсолютно обикновени момичета без „синя кръв“ – херцогините Катрин и Меган. За разлика от своите наследници на тях им се налага да научат особеностите на етикета за кратко време.

Кейт Мидълтън отделя доста време да промени начина си на живот според дворцовите изисквания, докато на нейната дъщеря Шарлот маниерите ще бъдат преподадени и усвоени от ранна детска възраст, за да се превърнат в част от естественото ѝ поведение.

Първите стъпки в обучението на младите принцове и принцеси започва от момента на тяхното проговаряне. Някои от задължителните думи, които трябва да усвоят още в този период са „моля“ и „благодаря“.

Колкото до етикета за хранене, той започва да им бъде преподаван тогава, когато малките наследници на кралската фамилия могат да стоят седнали на стол без чужда помощ. Въпреки че за децата се грижат гувернантки, в този период се насърчават семейните обеди и вечери, за да могат малките да копират поведението на родителите си.

На първо място принц Джордж и принцеса Шарлот, са обучавани да показват уважение и милосърдие към всички около тях. Задължително е през деня си от самото ставане – до лягането в леглото да използват непрестанно думите „моля“, „благодаря“ и „извинете“ при контакта си с придворните. Скоро към това обучение ще се включи и малкото им братче, принц Луис.

На масата трябва да се научат да държат правилно сребърните прибори и абсолютно винаги да използват салфетка, а не ръкавите си, както повечето деца на тази крехка възраст. Да не дъвчат с отворена уста, да не облягат лакти на масата и да не прекъсват възрастните, когато говорят помежду си. Все сложни неща за деца на три години.

Комплиментите са също важна част от етикета, на който се учат децата. На тях им е забранено да правят коментари относно външния вид на някои от гостите си освен ако не са положителни. В тази част от обучението си младите принцове и принцеси научават и как да се представят на другите. Принц Джордж например имаше тази възможност при посещението на президента на САЩ Барак Обама в Лондон. При тази официална визита малкият принц е трябвало да спазва и етикета при разговор с възрастен, който му забранява да се обръща с малко име без позволение. Да не се взира в госта и да покрива уста, ако му се киха или кашля.

Това са само малка част от първите стъпки на младите престолонаследници в необятния свят на правилните маниери.

Източник: БЛИЦ


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *