0

%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%b1%d1%80%d1%8a%d1%88%d0%bb%d1%8f%d0%bd-sevdelin-atanasovавтор: Sevdelin Atanasov

Село Бръшлян красота и автентичност, като тази от картината на майстор художник. Разположено на кръстопътя между планината и морето, селото е едно истинско бижу с едва около 70 на брой жители.

Делят го едва 11 километра от Малко Търново и близо 60 от Бургас. Къщите му са автентично запазени от края на 18, началото на 19 век в типична Странджанска архитектура. Затова и селото е обявено за Архитектурен резерват. Ако се опитаме да опишем с думи околността, то те биха звучали така – спокойна зелена природа, къщи от камък, червена глина и дърво с чардаци надвиснали под синьото небе.

автор: Miloslava Angelova‎

Легендата за село Бръшлян гласи, че то е предшественик на Траките в района и за това свидетелстват некрополите запазени в областта. Края на 17 век три махали се обединяват и дават началото на днешен Бръшлян, който е люлка на героизъм през тъмните години на робството. До 1934 година името на селото е Сърмашик и е увековечено в химна на Странджа планина — песента „Ясен месец веч изгрява“.

автор: Miloslava Angelova‎

Ако искате напълно да се потопите в атмосферата на спокойствието, отседнете в къща за гости в селото, ако пък сте любители на лукса в близост има доста луксозни хотели, като „Магнолиите“, „ Морско конче“, „ Перла Плаза“ и други. В Бръшлян задължително трябва да видите „Балювата къща“ – етнографски музей и сборище на автентичен фолклор и пеене. Също не забравяйте да посетите Селскостопанския музей, където може да се пробвате да тъчете на стан.

автор: Miloslava Angelova‎

През Август на 9-ти се чества местния празник на селото и можете да станете част от незабравима веселба. Не пропускайте още в околността : еко пътека „ Пътят на ясния месец“; Килийното училище на Бръшлян; параклиса „Света Петка“; водопад „Докузак“ и защитените местности „Витаново“ и „ Моряне“.

автор: Miloslava Angelova‎Източник: opoznaybulgaria


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *