0

Младата жена дори успява да забременее

Пробив в медицината – за първи път в България пациентка с тежко онкологично заболяване е здрава, в ремисия, но без лечение. Младата жена е била подложена на традиционна терапия, а след спирането й дори забременява.

Става дума за 19-годишна пациентка, която идва да се лекува в тази клиника с диагноза „хронична левкемия”.

4 години по-късно състоянието й позволява на лекарите да спрат лечението й, а случаят й се оказва медицински феномен.

При случаен преглед през 2013 г. Лили разбира, че е тежко болна.

„При профилактични изследвания се установи, че имам завишени нива на тромбоцити и левкоцити и оттам се почна всичко”, разказва пациентката Лилия Иванова.

„Виждайки резултатите и поглеждайки на микроскоп кръвната картина, аз решавам, че се касае за сериозно заболяване – хронична миелоидна левкемия”, разказва проф. Жанет Грудева от УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив, национален консултант по клинична хематология.

„Шокът беше първите седмици, след това си казах, че всичко трябва да продължи, че не мога да се предам. Трябва да съм благодарна на това, което имам”, казва Лилия.

Има близките и съпруга си Георги. Заедно са от 8 години и се женят, докато Лилия се бори с болестта.

Лекарите решават да лекуват Лилия с т. нар. „прицелни медикаменти”, които се прилагат широко след 2000 г. и се осигуряват по Здравна каса. За да държат болестта под контрол, обаче, лекарите не могат да прекъсват терапията. Докато през май Европейската агенция по лекарствата обявява, че при определени условия конкретно лекарство може да се спре.

От 8 месеца Лили не се лекува, а показателите й са като на напълно здрав човек. В България досега не е имало такъв случай, а в света подобни пациенти все още са изключение.

А мечтата на Лили и съпруга й е не само тя да оздравее, но и да си имат дете. Няколко месеца след края на лечението Лили забременява. Чака синът й да се роди през юни.

„Трябва човек да се бори, защото си заслужава заради тези мигове, като този, който ще ни се случи на нас. Просто хората не трябва да се отказват”, на мнение е Лилия Иванова.

Източник: За Жената


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *