0
Големите круизни кораби наподобяват плаващи острови, оборудвани с всякакви удобства.

Круизните пътешествия позволяват на туристите да видят голям брой дестинации, опитвайки от всичко по малко. Зад бляскавата визия обаче се крие много труд, а понякога и тайни, които едва ли биха се харесали на всички. Изданието thebrofessional.net подбира някои от най-интересните мръсни малки тайни на големите круизни кораби в САЩ.

Ето част от тях:

1. Екипажът живее двойнствен живот

Ако всяка година прекарвате известно време, живеейки на круизен кораб, заобиколени от непознати, навярно може да развиете странни навици. Като например да лъжете всичките си колеги дали сте женен или не. Екипажът на круизните кораби чести живее двойнствен живот – един на сушата и друг в открити води. Съществува неформално правило екипажът да не се разпитва за личния им живот.

Една от шантавите истории, по думите на служител на круизен кораб, е човек, който на сушата живее като консервативен съпруг, а на борда – като открит хомосексуалист.

2. Вратите невинаги се заключват

По причини, свързани със сигурността, повечето врати на круизните кораби не се заключват. Така, при евентуални пожари или наводнения, никой няма да се окаже заключен вътре в кораба. От друга страна, този факт позволява да се промъквате незабелязано, играейки си на шпионин. Реално можете да отидете в почти всяка част на кораба, стига да не бъдете забелязани от екипажа

Разбира се, не ви препоръчваме да правите това, тъй като има шанс да попаднете зад една врата, която със сигурност се заключва – тази на килията в затвора.

3. Отпадните води биват изливани в океана

Средностатистическият круизен кораб генерира 210 хил. галона човешки нечистотии в рамките на една седмица. Цялото това количество се излива в океана. За целта в САЩ има федерална регулация колко далече от сушата е разрешено да се изхвърля ненужният товар.

Навярно ще сте разочаровани да узнаете, че изискваната дистанция е едва 20 километра. С други думи, круизните кораби изхвърлят в океана нечистотии, еквивалентни на 5 басейна с олимпийски размери, само на 20 километра от плажове, обикновено пълни с туристи.

4. Заплатите на екипажа

В края на всяко круизно пътешествие пътниците биват питани за критики и забележки. Тези оценки служат не само за подобряване на услугата, но често имат осезаемо влияние върху размера на възнагражденията на екипажа. Ако пътниците оставят негативни коментари относно конкретен член на екипажа, е съвсем възможно той да загуби бонуса си. Обикновено служителите на круизен кораб не работят за големи заплати, като наличието на бонус е важна част от възнаграждението им.

Добрата новина е, че ако оставите позитивни оценки за конкретен член на екипажа, то той най-вероятно ще получи допълнителен бонус.

5. Лоши условия на труд

Екипажът на повечето круизни кораби е разнообразен, но като цяло около ¼ от него са хора, наети от развити страни. Обикновено те заемат работни позиции, изискващи контакт с пътниците. Останалата част на персонала се набира често от доста бедни и неразвити държави, като често заплатите са нищожни. Голяма част от работата на круизен кораб е трудна и понякога опасна.

Не е необичайно работник на пълно работно време да печели заплата от порядъка на 400 долара месечно. Освен това служителите трябва да заплащат собствените си пътни разходи, а често дължат и компенсация на агенти, намерили работната позиция.

Положението не е особено розово и за служителите, работещи директно с пътниците. Често техните заплати са минимални, защото се очаква, че ще печелят допълнително от бакшиши.

Източник: profit.bg


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *