0

Българските народни танци са ни завещани от нашите предци и всяко хоро има благотворно въздействие върху конкретен орган от тялото ни заради такта си.

Ето защо всеки българин трябва да ги играе и да ги предаде като наследство на своите деца, твърди певицата Поли Паскова.

Според нея, новите музикални стилове, които се появиха последните години, малко по малко заличават музикалните традиции на българите и ни лишават от едно средство, с което да пречистим душата и тялото си, пише „Ретро“.

 

А не бива да си забравяме хората, защото четиридесетте неравноделни такта на българските хора оказват благотворен ефект върху нашия организъм.

Така например се оказва, че Пайдушкото хоро подсилва сърцето и лимфната система. Освен това действа добре на очите и облекчава главоболие.

Ганкиното хоро помага при проблеми на дебелото черво и оказва благотворен ефект на тимуса (тимусна жлеза), считан за точка на младостта и щастието.

Психичните проблеми пък биха могли да бъдат облекчени с Еленино хоро.

Петруниното хоро пък се грижи за щитовидната жлеза и гърлото.

А ръченицата е важна за хипофизната жлеза. По думите на Поли Паскова, когато хората се хващат за ръце и започват да танцуват в кръг, те стават по-единни.

Подвиквайки, завладени от ритмите пък, успяват да се освободят от стреса и натрупаните негативни емоции.

Нашите хора и песни съдържат неповторима магия. Те въздействат върху българите по начин, по който не може дори йогата.

За нас е най-здравословно да изпълняваме собственото си фолклорно творчество,

Източник: dunavmost

 


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *