0

1. Село Чавдар

Село Чавдар не е толкова непознато, тъй като не отдавна нашумя в интернет простраството с уредения си живот. Освен че не се връзва изобщо с определението за българско село, то може да ви предложи и една друга атракция, която се намира извън селото и която със сигурност ще ви върне години назад, още в каменната ера. Говорим за малките къщички, направени целите от кал, слама и колове, пресъздаващи раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години.

Ако искате да се впуснете в едно наистина нестандартно преживяване и да разберете как са живели хората преди хиляди години, то това е мястото за вас.

2. Марина река – „класна стая на открито“

Класна стая на открито – звучи невероятно, нали? Ако учениците знаеха за това място, най-вероятно класните стаи щяха да са празни, а неизвинените отсъствия доста повече от обичайното. Намира се в защитена местност Марина река, на 12 км. от Царево. Под открито небе и сред зеленина, на малките дървени чинове, може да научите за видовете от изгубената преди милиони години терциерна флора.

3. Природен парк Небесните пасбища

Има едно място само на 65 км от София, в което можете да се впуснете в търсене на подземни царства и магьосници, да се изкачите по стълбата към Рая, да видите дървото на Мечо Пух, да си припомните мъдростта на Дънов, а дървена табелка да ви насочи към Долината на самодивите… А след това да минете по Мостчето на любовта…

приказна дестинация е Природен парк „Небесните пасбища“ и се е появила благодарение на отдадеността на един човек – д-р Васил Ангелов, превърнал своята гора в прекрасно, достъпно за всички място. Място за духовно пробуждане и връщане към природата.

Защо е уникално мястото: Защото е събрало герои от приказките, митологията, българската история и различни религии в красива, широколистна гора. Едновременно образивателно и забавно.

4. Арт-къща с музей „Куклите“

Ако обичате да творите или пък сте запазили част от детското в себе си и понякога ви се приисква да си играете с порцеланови кукли, то Арт-къщата с музей „Куклите“ е най-правилният избор, който може да направите. Намира се в центъра на София, а разнообразието, което предлага е огромно – може да се насладите на над 3000 кукли, разпределени в 6 зали. Представени са порцеланови , антикварни, съвременни, марионетки, сувенирни кукли от България и от света, марионетки от захар, восък или прежда. Приказните същества се усмихват, пеят и танцуват, докато разказват истории. Разглеждайки ги, със сигурност ще се вдъхновите и ще искате да сътворите и вие някоя приказна играчка. На излизане от музея има работилница, в която може да се превърнете в майстор и да направите мечтаната си кукла.

5. Божи мост (Жабокрек)

 

Божият мост, известен и като Жабокрек, е естествен скален мост, който се намира на около 15 км от Враца. Той е висок 20 м и широк около 25 м. Тунелът, който се е образувал от малка рекичка, течаща под моста, е дълъг 100 м.

През лятото реката пресъхва и остават малки езерца с жаби, от където идва и името Жабокрек. Скалният феномен е обявен за природна забележителност през 1964 г.

6. Храм кладенец Пусто Гърло

 

Открит е при разкопки през 1972 г.  в местността Пусто Гърло, в близост до село Гърло и Брезник. Смята се, че е изграден през ХІІ-Х в.пр.Хр. и е свързан с културата Нураги.

Представлява сложно съоръжение, изградено изцяло под земята. По стъпала се стига до кръгла зала. На пода й има изкопан кладенец, който днес е затрупан. Този тип паметници, наречени нураг, се срещат основно в Сардиния и в много малко други части от света.

Над храма е имало светилище, като днес около мястото е обрасла гора. Въпреки това културното съоръжение е изцяло запазено, което го превръща в уникален археологически обект.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: bgnow.eu


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
informativno-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *