0

Макар клишето за всезнаещите български ученици отдавна вече да е в миналото, все пак се намират примери като този, които карат сърцата ни да затуптят гордо.

Наш отличник е първият българин със злато от двете най-престижни международни олимпиади по химия в света. Виктор Лилов, който е на 17 години, превзе международната Менделеева олимпиада в Китай и предизвика възхищението на научните среди.

„Подготвяхме се в олимпийската лаборатория във Факултета по химия и фармация, където наблягахме на експериментални методи и подготовки за експерименталния кръг на Менделеевата олимпиада”, обяснява Виктор пред Nova.

По време на Олимпиадата в Китай се събират отбори от цял свят.

„Тази година се явиха Китай и Виетнам с отбори от по 14 и 10 души, които също се оказаха изключително силна конкуренция. „Китайците се представиха изключително добре”, добавя младият учен. 

Виктор Лилов печели втория златен медал за България, но не е единствен в успехите за страната ни. Павел Николов също е златен медалист по химия. Съветва хората да не се плашат от науката. „Щом аз, който съм по мързелив, съм успял да постигна такива успехи по химия, значи не е страшно”, шегува се той.

Ако формулите в химията са ясни, то точна формула за доброто приятелство няма. Все пак Павел и Виктор са успели да открият и нея. Към успеха на двамата принос имат и техните учители Христо Чанев и Даниела Цекова.

В плановете на двамата приятели за бъдещето стои на първо място науката. Надеждите им са, че ще провокират и други млади химици, които да тръгнат по техния път.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
informativno-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *