0

Снимка от нашето море стана абсолютен хит в социалната мрежа Фейсбук, съобщава Plovdiv24.bg. Тя е озаглавена “Най-източната точка на България и най-старият фар по Българското Черноморие”.

Снимка от нашето море се превърна в абсолютен хит в социалната мрежа Фарът на Нос Шабла. Най-източната ни точка и брегови ориентир за всички в морето. снимка: Vasil Vasilev

Ето и малко история:

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море. Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово.

Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили. Официално е открит през 1857 година, след като е възстановен през 1856 година.

Снимка от нашето море се превърна в абсолютен хит в социалната мрежаФарът на нос Шабла, разположен в най-източната точка на България, окъпан в небе от звезди. Шабла, България. снимка: Ivaylo Djounov


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *