0

Поредна година руски граждани активно разпродават ваканционните си жилища в България. През първата половина на 2023-а е отчетен отлив на руски инвестиции в недвижими имоти в размер на 7.3 млн. евро, показват данните на БНБ. През миналата година сумата бе доста по-голяма – за първото полугодие е отчетено изтегляне на капитали в недвижими имоти от руски граждани в размер на 14 млн. евро, а за цялата 2022 г. – 19.4 млн. евро.

 

Тенденцията на освобождаване от имотите, които руснаци придобиха в голямата вълна отпреди 10-15 години, започна още в периода 2017-2018 г. Тогава руската рубла се срина и за руските граждани стана неизгодно да почиват в България. По това време руските банки вдигнаха лихвите по заемите, с които бяха купени голяма част от жилищата по българското Черноморие и много собственици изпаднаха в затруднение да ги изплащат.

 

Ковид пандемията, избухването на войната в Украйна и последвалите санкции срещу Русия засилиха още повече процеса на продажби.

Заради санкциите руснаците с имоти у нас са силно затруднени да ги посещават. Директни полети до България няма вече втора година, затова те пристигат у нас основно през Турция, с което транспортните им разходи се удвояват. Отделно визите продължават да са бариера.

 

От миналата година голяма част от руските банки са отрязани от системата за международни разплащания SWIFT и това създава големи пречки за собствениците на имоти в България. Плащането на таксите за поддръжка на жилищата и на местните данъци вече става невъзможно по банков път. Руски пенсионери, постоянно заселили се у нас, не може да получават пенсиите си и на практика нямат доходи да пребивават в страната. Високата инфлация и поскъпването на живота у нас също правят пътуванията и почивките тук неизгодни. Всичко това кара руснаците да бързат да се отърват от ваканционните си жилища.

Въпреки ограниченията за банковите трансакции продавачит

 

е успяват да осъществяват сделки, казват брокери на недвижими имоти. Някои банки все още приемат преводи от Европа в Русия, но срещу доста солени комисиони. Най-често продавачите откриват сметки в Турция, Казахстан или друга държава и по тях получават парите от продажбата на имота.

Активната разпродажба на притежавани от руснаци ваканционни имоти обаче не е довела до намаляване на цените им, посочват брокери. Само за година поскъпването на ваканционни жилища по Южното Черноморие е с над 20%.

 

„В Слънчев бряг вече трудно можеш да намериш под 1000 евро на квадратен метър, а до преди две години офертите бяха по 500 евро“, казват местни брокери. Около 800 евро е квадратният метър в Свети Влас, Несебър, Поморие, където са концентрирани ваканционните имоти на руските граждани.

Основни купувачи са българите, които засилиха интереса си към т.нар. втори дом по време на ковид пандемията. Инфлацията в последните три години още повече кара хората със свободни пари бързо да ги инвестират в недвижим имот.

 

 

Източник: lupa


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *