0

Важна новина обяви икономическият съветник на Конфедерация на труда „Подкрепа“, Ваня Григорова, касаеща множество български домакинства. От 2024 година, минималната работна заплата в България ще се увеличи до 932.60 лева, в сравнение с текущите 780 лева.

По-точно от 1 януари, както е според новия механизъм за определяне на МРЗ.
Как точно се определя новата минимална заплата?

Според този метод, минималната заплата ще представлява 50 процента от средната работна заплата за период от 12 месеца. Този метод на определяне на най-ниското възнаграждение има за цел да осигури по-справедливо и реалистично отразяване на стойността на труда.
Какво означава това за работещите?

Ваня Григорова подчерта, че новата мярка засяга не само хората, които работят за минимална заплата по трудов договор. Всички сектори, в които са сключени колективни трудови договори, също ще бъдат афектирани. В тези договори минималното заплащане обикновено се определя чрез коефициент към националната минимална работна заплата.

Какви ще са последиците за обществото и икономиката?

Въпреки че това увеличение може да се приеме като положителна стъпка към по-добро жизнено равнище, не можем да пренебрегнем и потенциалните икономически и социални последици. Въпросите остават: Доколко ще повлияе това увеличение на малките и средни предприятия?

Представители на някои от тях казват, че такова значително нарастване е проблем.

Някои ще трябва да освободят работници, други ще трябва да спрат да наемат нови, за трети ще е трудно да продължат да функционират въобще. Как ще реагират пазарите и инфлацията? Има теории, които казват, че нарастването на доходите ще подкрепи ръстът на инфлацията, особено когато засяга толкова много хора наведнъж.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *