0

Вчера сутринта интересно събитие озадачи туристите по нашето Черноморие

Гъста крайбрежна мъгла е имало в Обзор, къмпинг „Градина“, Варна.

Много от плажуващите коментират, че никога не са виждали подобно явление. Видимостта на брега е била под 100 м.

Морската (или крайбрежна) мъгла e метеорологично явление, което се дължи на температурната разлика между сушата и морето.

Сутрин слънцето нагрява сушата и топлият влажен въздух над нея се издухва над хладното море от крайбрежния вятър. Тъй като повърхността на морето е все още сравнително студена, тя охлажда въздуха точно над нея, което го кара да се сгъстява и да създава мъгла.

С настъпването на утрото слънцето обикновено „изгаря“ морската мъгла доста бързо, като понякога оставя мъгла в закътани заливи.

Това явление рядко се среща по нашите географски ширини, но е познато по бреговете на Турция, Испания, Великобритания, САЩ и др. Мъглата вероятно е възникнала заради рязкото понижение на температурата на морската вода преди дни – тогава по Черноморието тя изстина до 9 градуса и все още не може да достигне обичайните за началото на август стойности.

В края на юли националната метеорологична служба съобщи за рядко явление по Черноморието, наречено upwelling. То се получава при рязко понижение на температурата на морската вода. Сутринта на 24 юли по българско крайбрежие морската вода е била с температура между 23° и 26°, като до обяд на север от нос Калиакра до Дуранкулак тя се е понижила до 9-10°, в района на Шкорпиловци до 17°.

Явлението „upwelling“ (ъпуелинг) представлява „издигане на дълбоководни студени води в шелфовата зона близо до бреговете от дълбочина 300–500 м към водната повърхност, вследствие продължително действие на вятър с посока от брега към морето, както и при сгонни явления, възникващи при продължителни южни, югозападни и югоизточни ветрове”.

Температурата на водата в близост до брега се понижава, солеността й се увеличава, както и разтворения кислород и биогенните елементи. Движението на водната маса в дълбочина, възникващо при споменатите условия, се извърша по спиралата на Екман, като отклонението на потока в северното полукълбо е надясно, поради действащата сила на Кориолис, поясниха тогава метеоролозите.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *