0

Много нови модели автомобили имат невероятната функция: безжична стартираща система. С тази функция можете да отворите колата си без да поставяте ключ в ключалката и без да натискате бутон.

В конструкцията са използвани сензори за свързване с ключа на колата, което осигурява отварянето на вратата. Когато седнете, можете да стартирате автомобила само с натискане на бутон. Звучи фантастично. Но гениалните крадци на коли са намерили начин да злоупотребяват с тази функция.

 

 

 

Иновативните ключове за автомобила

Ключовете за колата, комбинирани със система за стартиране без ключ, работят чрез безжична връзка. Този сигнал въздейства на ключалките, само когато сте в рамките на два метра от колата си. В противен случай просто няма да работи.

Но автоапашите, сред които за съжаление, също има много таланти, са намерили начин да счупят този сигнал и да го усилят. А устройствата, които използват, може да бъдат лесно сглобени от части, продавани в интернет.

 

 

 

Усилвател

Крадците използват специален модел на усилвател или „разширител – експандер“ на сигнала. Това устройство им служи да подобрят сигнала между ключа и колата. За целта вие трябва да сте някъде наблизо, но достатъчно но достатъчно далеч, за да не можете сами да отворите колата.

Пример за това е ситуацията, когато ключовете на колата са някъде във вашия дом, докато колата е паркирана на улицата. Друг сценарий: Вие сте в офиса, а колата ви е на паркинга.

 

 

 

Точно в такива ситуации, похитителите, които са ви проследили, използват устройство за усилване на сигнала между ключа и колата, така че вратите да се отварят лесно, когато не сте наоколо.

 

Предотвратяване

Можете да използвате няколко ефикасни и евтини трика, за да блокирате сигнала и да предотвратите кражба. Най-евтиният и лесен начин е да увийте ключовете на колата в парче алуминиево фолио, преди да ги сложите в чантата или в джоба си. Това ще прекъсне сигнала.

Този метод, макар и да не е идеален, ще ви помогне в повечето от случаите, смята специалистката по борба с киберпрестъпността Холли Хюбърт, която до 2017 г. е работила във ФБР.

Можете също така да закупите специален метален портфейл, който ще блокира сигнала.

Друг съвет, който можете да опитате, е да поставите ключовете си във фризера, когато сте у дома! Фризерът също ще блокира сигнала. Трябва само да не забравяте, че сте ги поставили там …

Но, ако и след тези мерки, се чувствате некомфортно, може да потърсите майстор, който да блокира функцията стартиране без ключ.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *