0

В Западните Родопи се намира едно от най-привлекателните кътчета на нашата Родина. Град Сърница се намира на територията на една от най-новите общини в България – община Сърница, отделена през 2015 година с указ на Президента на РБ Росен Плевнелиев, а самият град е обявен за такъв 13 години по-рано.

Първите сведения за селцето са от основаването му през 1860 година. Първият му заселник бил селянин на име Шабан, който отглеждал добитък. Повече от столетие селото е носело името Шабанлии, в чест на самия него.

Край града минава река Доспат, вливаща се в язовир Доспат. Планинското местоположение осигурява прохладно лято, което прави градчето много предпочитана дестинация през този сезон. За сметка на това обаче зимният сезон е лют с доста по-голяма продължителност.

Градчето е заобиколено от гъсти гори, подходящи за туризъм и пикник, залесени предимно със смърч, ела и бял бор. Из тях през топлите месеци можем да похапнем диви ягоди, малини и боровинки. Можем да се полюбуваме на сърни, елени и катерички, докато събираме пресни билки по поляните.

Въпреки че местното население изповядва Исляма, няма данни за конфликти на етническо или религиозно ниво. В градчето има три квартала – Крушата, Петелци и Шабанли, а във всеки един от тях със собствени средства е издигната по една джамия. Населението говори български език, което предполага добрата връзка между местните жители и посетителите на Сърница.

В радиус 15 километра от град Сърница има много и различни места за настаняване. Луксозни СПА комплекси и хотели, големи и малки семейни хотели, къщи за гости, бунгала и вили – със сигурност легловата база може да угоди на всеки ваш каприз. Цените на нощувките варират от 10 до 70 лева на човек за една вечер, а за около 100 лева може да се наеме и самостоятелна къща за няколко души. Всичко зависи от вашите предпочитания и възможности – има за всекиго по нещо…

Евентуалната почивка в Сърница може да бъде съпроводена и от посещение и опознаване на едни от най-забележителните места в България. Районът в радиус 100 километра е наситен с културни и природни забележителности, които не бихте подминали с лека ръка.

В община Сърница се намира село Побит камък, където е ситуиран скално-изсеченият менхир, който според легендите е бил използван от траките за техните свещени ритуали. До него се достига след преход по малко черно пътче, продължаващ около 15 минути.

В съседно Гоцеделчевско се намира скалното светилище на Траките – Козият камък, който е с височина над 30 метра. От върха на скалата можем да видим невероятната родопска панорама, както и някои от върховете на Пирин планина.

Само на няколко километра от Сърница се намира красивият град Доспат и вторият по големина язовир в страната – язовир Доспат. Дълъг е 19 километра и широк 1 километър – заобиколен от уникален природен пейзаж.

Продължаваме към град Батак, който се намира на 55 километра от Сърница. Там можем да посетим църквата „Св. Неделя“, където се е състояло Баташкото клане, Историческия музей на Батак, както и едноарковия мост „Кемера“, който се издига в покрайнините на града още от късното средновековие. Близо до града се намира и язовир Голям Беглик, който предлага отлични условия за ловене на риба.

На доста по-голямо разстояние се намира и град Кърджали, където можем да посетим манастира „Св. Йоан Предтеча“, Кърджалийските пирамиди, Каменна сватба и Каменните гъби – част от родопските природни чудеса.

На час път се намира Ягодина, където е и една от най-дългите пещери – Ягодинската (10 километра). Част от нейните пет етажа са захранени с електричество и пригодени за посещения на туристи. В района се намира и един от най-високите върхове в местността – Свети Илия, където е и панорамната площадка „Орлово око“.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *