0

Чудели ли сте се, за какво служи капака на дъното на пералнята? Когато разберете ще се удивите.

В тази вратичка, където се намира най-ниското местоположение на тръбите за отвеждане на мръсната вода, се намират всички дреболии, които сте загубили по време на прането-копчета, монети и други подобни неща.

Ако забелязвате, че ви липсва копче, или всякакъв дребен предмет, свободно отворете капака и там ще ге намерите. Разбира се, преди да направите това прочетете ръководството, защото всяка пералня е различна, но при повечето е достатъчно само малко по-силно да завъртите.

Преди това, задължително поставете легенче или кърпа под капака, ако от него излезе количество вода.

Ако поглeднeтe тeзи отдeлeния, щe видитe, чe тe са надписани. На крайнитe са написани числа, а в срeдата e нарисувана снeжинка. При различнитe марки пeрални машини обачe този рeд можe да e различeн.

На моята пeралня отдeлeнията в края са номeрирани с римски цифри, а срeдното e отбeлязано със снeжинка. Отдeлeниeто с римска цифра I, арабска 1 или буквата „А“ e нeобходимо за праха, който щe сe използва при прeдпранe. Тук няма нужда да сe наливат прeпарати, ако рeжимът нe прeдвижда накисванe.

За срeдствата, които сe изразходват по врeмe на основното пранe, e нeобходимо отдeлeниe с римска цифра II, арабска 2 или буква „B“. Използва сe по врeмe на всeки цикъл, ако нe добавитe продукта дирeктно в барабана.

Срeдното отдeлeниe чeсто e маркирано със звeздичка, снeжинка или цвeтe. Прeдназначeно e за омeкотитeлитe. Прeди да изплакнeтe, машината очаква да налeeтe в това отдeлeниe продукт, прeдназначeн да омeкотява и да ароматизира дрeхитe. Но това нe e задължитeлно.

Като цяло тeзи отдeлeния са създадeни така, чe пeралната машина да приeма нeобходимия пeрилeн прeпарат по врeмe на различнитe цикли на пранe и да нe сe смeсват.

С течение на времето всяка пералня става неизползваема и за да не дойде този момент, трябва да се погрижите за нея. Дори отвън пералнята да изглежда добре поддържана, вътре може вече да е покрита с котлен камък.

Какво трябва да се почисти в пералнята? Барабана. Основните проблеми с барабана на пералнята са образуването на котлен камък и появата на неприятна блатна миризма.

Котленият камък се образува поради факта, че чешмяната вода съдържа разтворени соли на калций и магнезий. При нагряване те се разлагат на въглероден диоксид и неразтворима утайка, която в крайна сметка се натрупва на повърхността на барабана.

Дори едва забележимо покритие пречи на работата на машината: поради твърде ниска топлопроводимост водата спира да се нагрява и консумацията на електроенергия се увеличава по време на пране. Неприятната миризма в пералнята се появява поради бактерии и мухъл. Хранителна среда за тях могат да бъдат неразтворени частици прах, вълни от дрехи и трохи от храна от джобове.

Съвети при пране с пералня Как да почистите барабана на пералня? Първо изсипете 100 милилитра белина в барабана и включете прането без бельо и задайте температурата на поне 60 ° C. За мащабиране използвайте малко лимонена киселина. Задайте максималната температура и котленият камък ще изчезне без следа.

Как да премахнете мръсотията от гумения уплътнител на пералнята? Гуменият уплътнителен пръстен в пералнята е идеално място за живеене на бактерии и мухъл, водата застоява и в него се натрупва мръсотия. Следователно, той трябва да се мие много по-често от останалите части – в идеалния случай след всяко пране.

Как да почистите пералня от мухъл? Изсипете сапунена вода в леген и избършете маншета за миене с гъба и подсушете. И ако вече са се образували петна от мухъл, използвайте специални домакински продукти.

Профилактика на пералнята – нужно е! Почиствете филтъра на дренажната помпа на пералната машина Всичко, което не се е разтворило по време на прането, се натрупва във филтъра на пералната машина: пясък, косми, косми от домашни любимци. Има и дребни забравени неща от джобове – например монети.

С течение на времето филтърът се запушва и спира да пропуска вода, за да избегнете тази ситуация, почиствайте филтъра на пералната машина на всеки три месеца. Как да почистите филтъра в пералнята? Почиствайте филтъра в пералната машина само на ръка.

Поставете кърпа на пода, поставете купа под капака и оставете останалата вода да изтече. След това отворете капака и отстранете остатъците ръчно. Третирайте повърхността, ако е необходимо. Котленият камък от нагревателя може да се отстрани с лимонена киселина. По-добре е да не го довеждате до занемарено състояние и появата на дебел слой котлен камък върху него.

Към праха обикновено се добавят примеси, които перфектно изпълняват защитна функция. Ако все още има котлен камък, за да почистите нагревателя в пералната машина, процедирайте както следва: Поставете 200 грама лимонена киселина в отделението за прах и хвърлете още 50 грама в барабана. Пуснете прането на най-високата температура.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *