0

Движението по пътищата е сложна реалност. В нея коли, камиони, колоездачи, тротинетки, че и пешеходци – на последно място, но не и по важност, ежедневно се разминават по улиците и кръстовищата на градове и села.

Правилата за движение би трябвало да са ясни и на шофьорите, и на пешеходците, но често възникват конфликтни ситуации. Предимство, което е отнето от шофьор на „зебра“, без съмнение ще раздразни гражданин, предвижващ се пеш. Аналогично – хора, пресичащи на червено или в нарушение, ще възмутят водачите.

 

Именно поведението на някои от гражданите в Пловдив ядоса жена, която изрази негодуванието си в една от пловдивските групи във Facebook. Диляна Г. описва множество нарушения на свои съграждани, които наблюдавала по пътищата под тепетата.

„Това вече не се търпи – масово се минава от тротоара на пешеходна пътека, без дори да се огледат, някои дори не поглеждат към идващите коли!“, отбелязва тя.

 

Жената споделя, че това не е и най-фрапиращата гледка, на която е ставала свидетел. Тя разказва и за случаи, при които майки с колички и деца, преминавали зад коли, които изчакват на светофар.

„Научете правилата за движение по пътищата и се пазете активно“, призовава пловдивчанката. Жената е на мнение и че властите трябва да санкционират пешеходците, които нарушават правилата.

 

„Време е вече полицията да почне да санкционира и пешеходците“, заключава тя. Вижте цялата публикация на Диляна Г., споделена в мрежата:

„Уважаеми пешеходци, вие сте пълноценни участници в движението, моля, научете правилата. Защото това вече не се търпи – масово се минава от тротоара на пешеходна пътека, без дори да се огледат, някои дори не поглеждат към идващите коли!

 

„И другото брутално е – майки и баби, тикащи детски колички с дете в тях, да минават зад колите, които чакат на светофар или преди кръстовище. Не ви виждат!! Научете правилата за движение по пътищата и се пазете активно. Време е вече полицията да почне да санкционира и пешеходците.“

Наблюденията, споделени от жената, както и нейния призив, биват припознат от много други пловдивчани. Те също споделят, че са наблюдавали нарушения, извършени от пешеходци. Като отбелязват, че това поведение наистина е опасно. Вижте някои от коментарите на гражданите:

 

„Когато стъпят на пешеходната пътека, стъпват като на алеята на „Влюбените охлюви“, независимо от променилия се цвят на светофара!„, пише Яница С.

„Най- ми “харесват” тези със слушалки, забили поглед в телефона“, добавя Анелия Г.

 

Когато доближаваш пешеходна пътека, трябва да намалиш скоростта. Това не го ли знаеш?“, чуди се Деница Х.

„Пешеходците не бързат. Ако бързат, щяха да са с кола. Щом не бързат, ще чакат“, краен е друг пловдивчанин.

Едно време имаше постоянни семинари по училища, работни места и в други институции на тема „Пешеходци – участници в движението“. Сега вече никой не го е грижа, че ще умре пешеходец“, констатира Станимир Ц.

 

„Като стъпиш на пешеходна, трябва да спреш и да изчакаш спиране на автомобилите, не да се фучиш като торнадо, защото си с предимство ,а не с безсмъртиe“, смята Светослав П.

Публикацията разкрива наболял проблем в движението по улиците, който крие реална опасност. Случаи на инциденти с пешеходци из цялата страна не са рядкост, но често причината е и отнето предимство на граждани. А гражданите, придвижващи се пеш, със сигурности има какво да кажат за поведението на водачите.

 

 

Източник: glasnews


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *