0

Три параклиса са обрани в чепеларското с. Павелско. Родопското село е обградено от общо 29 параклиса на различни светци.

Павелско, в което живеят 537 души, може да претендира за най-много храмове

най-много храмове на глава от населението в България

Сигнал за два от обраните параклиса е подала 62-годишна местна жена. Тя описала, че е била разбита вратата на параклис “Света Богородица” в гробищния парк на селото. При огледа е установено, че липсват парите от дарения и продажба на свещи. Установено е, че е разбита входната врата и на намиращ се в същия гробищен парк друг параклис “Свети Георги”, като от него също липсват парите от дарения и продажба на свещи. От храмовете не са крадени икони и друга църковна утвар.

“Малко след това научихме и за обира на параклиса “Св. Възнесение” в местността Баня, от който също липсват пари. Той, както и повечето храмове около селото, не се заключва.

Досега не е имало кражби, въпреки че много туристи ги посещават. Най-вероятно и трите са обрани по едно и също време”, каза кметицата на Павелско Нели Дочева.

Параклисите до гробището също не са се заключвали във времето, но наскоро психично болен мъж ги използвал да преспива и правел щети в тях.

“Не е известно колко са изчезналите суми. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство”, съобщиха от полицията в Смолян.

Живеещите в Павелско започват да строят параклисите още в първите години след Освобождението. До началото на ХХ век са изградили 6.

Най-старият “Св. Георги Победоносец” е построен през 1881 г. и е ремонтиран около век след това. По време на комунизма строителството секва, но след 1989 г. са издигнати още шест.

Според местния краевед Костадин Глушков повечето от параклисите са построени върху стари оброчища.

Храмовете са построени предимно от местни хора, а над 50 жени от селото – по две на всеки от тях, се грижат да бъдат чисти и приветливи.

Освен многобройните параклиси,

Павелско има и една от най-старите църкви в Родопите

Разрешение за строителството на църквата е дадено през 1834 г. от турския султан с ферман, написан на персийско-арабски език, който се пази до днес в архива на храма. Църквата, която привлича със своята монументалност – трикорабна базилика с по четири колони и с по пет свода във всеки кораб, е обявена за паметник на културата.

Източник: spomen


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *