0

HR експертът Георги Първанов съобщи в кои български градове заплащането е най-добро, а безработицата най-ниск.

 

„Има доста голяма разлика в заплатите между столицата и другите градове в България. Това е факт. Средната заплата в страната доближава 1900 лв. Като в София тя е 2500 лв. Факт е, че има огромна разлика в другия край на класацията в градове като Добрич, Търговище, Видин, Монтана, които изостават значително по отношение на изплащането. Рекордьор през последните години, ако искате да живеете в по-малко населено място с най-високите средни заплати, това е Челопеч с 3000 лв. средна заплата. Там има няколко големи производствени добивни компании“, обясни той.

 

По думите му бизнес областите с най-високи заплати са добивната индустрия, финанси, енергетика и IT. Първанов добави, че след София, която води по нива на заплащане и най-ниска безработица, Пловдив е с доста малка разлика и все повече наваксва, но в последните години се развиват много добре градове като Русе, Стара Загора, Бургас, Габрово и Варна, както и едни по-малки градове като Казанлък, Севлиево, Троян и Сандански.

 

„В последните години огромен е недостигът на нискоквалифицирани кадри. Факт е, че има случаи, където определени труднонамираеми позиции в трудни райони могат да бъдат недалеч като нива за заплащане от средните експертни позиции, при които се изисква висше образование. Добрата новина е, че само 2% от безработните са хора с висше образование.

 

Тоест образованието се цени и то дава много по-добри шансове за реализация“, подчерта той.

Според него цените при нас, както в магазините, така и в заведенията за хранене, са много по-високи или равни със страни, където доходите значително надвишават българските.

 

 

Източник: plovdiv24


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *