0

Когато бабата на най-добрия му приятел беше болна и прикована на легло, 8-годишно момче му помагаше да я гледа. Две години по-късно той беше извикан в кантората на адвоката и замръзна в сълзи, след като получи сърцераздирателно последно писмо и награда от покойната баба.

Никога не правете прибързани заключения за някого, защото може никога да не разберете как може да ви помогне. Това е нещо, което учителката от училище Феърфакс Бетани Паркър осъзнава, докато пише последното си писмо до един от своите „най-малко любими“ ученици.

58-годишната учителка винаги е поставяла службата пред себе си. В продължение на повече от 30 години тя посвещава по-голямата част от живота и времето си на насърчаване на най-доброто у децата. Въпреки че си спомняше с нежност всичките си любими ученици, тя никога няма да забрави Ноа Джеръм, нейния „не толкова интелигентен“ ученик със слаби оценки и непостоянно поведение…

„…И не ме изненадва да съобщя, че малкият Ноа ни даде още едно F по математика!“ — каза Бетани, размахвайки теста на момчето. „И C по наука…не е зле, Ноа…но твоята математика умира!“

„…и това трябва да е вашият син“, каза мъжът на погребението. — Имам една новина за вас двамата. Посетете ме утре в кантората на адвоката и ще се убедите сами.

Въпреки че помогна на Ной със слабите му поданици, Бетани не видя подобрение. Той беше твърде игрив, като другите 8-годишни деца, и лесно се разсейваше.

На Бетани й се искаше Ноа да започне да приема подчинените си на сериозно, не че го осъждаше, защото чувстваше, че момчето не се различава от внука й Ерик.

Преди две години учителката загуби овдовялата си единствена дъщеря в автомобилна катастрофа. Беше твърде болезнено и непоносимо за Бетани. Тя беше разбита и видя единствената си причина да живее в 7-годишния си внук Ерик.

Това момче беше светлината на нейния свят. И тя не можеше да устои на приятелството му с Ноа, въпреки че се страхуваше, че Ерик ще последва стъпките на момчето и ще му даде слаби оценки.

„Съжалявам, че го казвам, г-жо Джером, но Ноа не е подобрил оценките си по математика и природни науки“, каза Бетани на овдовялата му майка Стефани. Беше по време на родителска среща и нямаше нищо изключително за Ноа, което да се докладва по онова време, подобно на предишните пъти.

„Той трябва да работи много по своите предмети. Разочароващо е да видя как оценките му намаляват.“

Бетани беше разстроена от оценките на Ной и почувства, че нищо на света не може да му помогне да се подобри, освен ако не е решен да опита. Тя дори се опита да държи Ерик далеч от момчето, за да не повлияе на оценките му, но това не успя.

Двете момчета бяха като нокти и плът. Те често излизаха заедно, за голямо безпокойство и разочарование на Бетани. Освен това тя все още скърбеше за загубата на дъщеря си и това започна да се отразява

„Хей, приятел! Защо Ерик и баба му не са дошли в час?“ Ной попита свой съученик един ден, след като забеляза тяхното отсъствие. „Идат ли днес? Обадих се на Ерик, но той не вдигна.“

„Не, чух, че мис Бетани не е добре“, разкри момчето. „Предполагам, че си взема няколко дни отпуск, за да си почине или нещо подобно… Тази сутрин чух директора да говори с нея по телефона.“

Ной беше малко стреснат да чуе това. Той винаги беше свикнал да го карат мис Бетани и да бъде разрушителен и приказлив в нейния клас. Това, че не вижда своя „по ирония на съдбата“ любим учител в час, го притесняваше.

„Какво й става? Ще я посетя след училище“, промърмори той, нетърпеливо чакайки да види Бетани.

Същата вечер учителката беше повече от изненадана да види Ноа на прага си.

„Ной?! Какво правиш тук? Не трябва ли да си вкъщи?“ — възкликна тя. — Чакай, къде отиваш?

Момчето нахлу в къщата и се огледа за Ерик. След като видя приятеля си да мие чиниите, Ноа хвърли чантата си на дивана и се втурна към него.

„Хей, почакай! Нека го направя вместо теб!“ — каза той и грабна мръсните чинии от ръката на Ерик.

„Ной, спри! Какво правиш?“ Бетани изпищя. „Не-не, моля те, недей… Не можеш да направиш всичко това… ти си мой ученик.“

Но момчето не й обърна внимание и за нула време приключи с миенето на чиниите. Той помете пода и изпра, докато Бетани гледаше ужасено. Неспособна да се сдържи, тя се обади на майката на Ноа да дойде да го вземе.

„Г-жо Паркър, моля, позволете му да го направи вместо вас. Сигурна съм, че му е приятно да ви помага“, каза Стефани, за голям шок на Бетани.

През следващите няколко дни Ноа и Ерик се обединиха, за да осигурят най-добрите грижи за бабата. Те пераха, готвеха и чистеха за нея и се грижиха за нея да се грижат добре.

Скоро Бетани беше възстановена и стъпи на краката си. Тя си спомни как се е присмивала на Ноа в клас и съжалява, че го съди по оценките му. Тя разбра, че един ден момчето ще бъде отговорен син и грижовен мъж.

Бетани чувстваше, че сега има не един, а двама внука, които я обичаха и се грижиха за нея. Тя се върна във форма и се върна на работа и докато всичко беше наред и приятно в живота на Бетани и Ерик, сърдечният удар се удари отново, когато тя претърпя масивен сърдечен арест две години по-късно.

Милата стара учителка си отиде, оставяйки единствения си внук сирак и в ръцете на съдбата. Докато всички скърбяха на погребението й, непознат се приближи до Стефани и Ноа и ги покани в офиса на адвоката на следващия ден.

„Вие трябва да сте госпожа Джеръм и това трябва да е вашият син“, каза мъжът на погребението. — Имам новина за вас двамата. Моля, посетете ме утре в офиса ми и ще се уверите сами.

„Н-но защо?“ — възкликна Стефани. „Нещо не е наред? Какво става?“

„Става дума за нещо, което мисис Паркър ви е оставила“, каза непознатият, преди да излезе бързо от гробището.

Както се оказа, непознатият на погребението беше Алекс Тим, стар приятел на Бетани и адвокат. След смъртта на учителя той разкри дълго скрита изненада и последно писмо, което Бетани искаше да бъде разкрито едва след нейната смърт.

На следващия ден Стефани и Ноа посетили адвоката и били повече от поразени да разберат, че Бетани е завещала къщата си на тях и Ерик. След това прочетоха писмото й до Ноа.

„Скъпи, благодаря на Всемогъщия, че ме дари не с един, а с двама прекрасни внука. Съжалявам, ако съм те наранил по някакъв начин. Надявам се да ми простиш и се надявам да се стремиш да подобриш оценките си. Моля, погрижи се за моята любима , Ерик. Бъди му добър брат. С любов, бабо Бетани.“

Ноа беше трогнат до сълзи. Държеше ръката си на сърцето и каза: „Обещавам, бабо!“

Въпреки че Стефани и Ноа бяха щастливи от това как съдбата им се промени за една нощ, те се тревожеха за Ерик.

„Момчето ще отиде в приемен дом“, предупреди адвокатът. — Освен ако няма законен настойник.

Стефани и Ноа не можеха да понесат да оставят Ерик в ръцете на приемната система, така че по-късно същия ден Стефани реши да осинови Ерик. Ной смяташе, че е фантастична идея най-добрият му приятел да му стане брат.

Шест месеца по-късно Стефани законно осинови Ерик и всички се преместиха в къщата на баба му. Те благодариха на Всевишния, че промени живота им в нещо по-добро.

Междувременно Ноа подобри математиката и природните науки и спази обещанието си към покойния си учител да повиши оценките му. Той често посещаваше гроба на Бетани, плачеше и й благодареше, че е толкова добра баба!

Какво можем да научим от тази история?

Истинският приятел ще се застъпи за теб и няма да избяга. Когато бабата на най-добрия му приятел Ерик беше болна и прикована на легло, Ноа не я пренебрегна. Вместо това той й помагаше с домакинската работа и се грижи за нея да се грижат добре.
Направете нещо добро днес и то ще ви се върне утре. Ноа помогна на болната баба на най-добрия си приятел, без да очаква нищо в замяна. Две години по-късно той и майка му бяха наградени с нейната къща.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *