0

На демонична гледка неволно попаднал Димо Танев – пазачът на язовир в хасковското село Мандра в края на август 2009 г. От голямата суша нивото на водата спаднало и на повърхността се показал ръждясал и покрит с тиня опел с благоевградски номер и с два скелета в купето.

 

Изплашеният охранител съобщил в полицията. На място пристигнали аварийно-спасителни екипи и криминалисти, повикани от оперативния дежурен по МВР в региона. Измъкнали на брега зловещата находка. На смъкнатата предна седалка на любовен калъп лежали човешките останки. На единия от скелетите се виждали панталони и мъжки обувки.

 

Драматичната история започнала в началото на новия век – през лятото на 2001 г. На 1 срещу 2 август изведнъж и съвсем неочаквано изчезнали 31-годишният

Тодор Тодев и 15-годишната му балдъза Димитринка

– сестра на съпругата на Тодев. Потъването им вдън земя била толкова странна, че никакви предположения не могат да дадат отговор на въпроса: къде са пропаднали и двамата едновременно. Някои от съседите в близкото село Орлово отдавна ги подозирали в по-особени отношения, но съпругата Латинка въобще не допускала, че между съпруга и непълнолетната й сестра може да има свалка.

 

През 2001 г. изчезналата двойка била обявена за общодържавно издирване. Занимаващите се с издирване полицаи установили, че Тодор купил автомобила от Благоевград, но возилото още не било прехвърлено от собственика на него и го карал с пълномощно. След години се наложило благоевградчанинът да пише жалба, защото данъкът на изпарилото се я возило се трупал за негова сметка.

 

Проверявани били много версии, включително отвличане и екзекуция, но разследващите не намирали нужната им нишка и усилията им удряли на камък. Предположенията за зациклилото разследване на близките били, че едновременното изчезване на Тодор и Димитринка е някаква случайност.

„Бяхме свидетели, когато той се обади на брат си Красимир да си заеме колата“, разказаха непосредствено след откриването комшии от блок 32 в хасковския кв. „Орфей“, където Тодев живеел със съпругата си Латинка. В късния следобед Тодор

взел вектрата с цвят бордо и повече никой не го видял жив.

 

След изваждането на автомобила от водата криминалистите започнали да се натъкват на зловещите находки. Колата била освободена от скорост, а ключовете – на багажника. Предната дясна седалка била спусната до нивото на задните. Ръчната спирачка не е вдигната. На въпросното място брегът е много стръмен. Явно при неволно освобождаване на скоростния лост автомобилът е тръгнал и е спрял на 7-8 метра дълбочина, сочи огледът и първоначална възстановка на станалото.

В купето служителите на реда намерили и сравнително добре запазени следи, особено от синтетични дрехи, които отговарят на описанието на близките при изчезването на лицата, коментираха запознати със случая.

 

Според близки до разследването, не било трудно да се предположи какво е ставало в леката кола, преди тя да тръгне към дълбоките води. Двойката или се е уплашила, или е нямала време да реагира. След цопването на дъното допълнително возилото се обърнало на таван, а след това застанало странично.

„Ако двамата са били изчакали налягането отвън и отвътре да се изравни, те биха имали значителни шансове да се спасят, ако съумеят да изплуват някъде около 3-4 метра нагоре. Най-дълбоката точка на този язовир е 8 метра“, коментираха тогава специалисти по водно спасяване.

По останките от телата няма следи от насилие,

бе становището и на съдебния лекар д-р Христо Еленски.

Съседи пък си спомниха, че първо Тодор бил на работа в Германия, но се върнал и отворил тенекеджийница за изчукване на коли.

 

„След като Тодор изчезна, в селото ни Орлово тръгнаха какви ли не слухове“, коментираха жители на хасковското село, което е само на няколко километра от западния бряг на язовир „Мандра“. Най-честите приказки били, че Тодев и момичето били виждани живи и здрави, макар и отдалеч. Друга мълва пък разнасяла, че са избягали в чужбина.

„Не хранех никакви надежди. Чувствах, че е станало най-лошото“, лаконичен бе бащата на изчезналия. „Поне детето ми си е отишло като мъж“, допълни тъжно той.

Мутри искали да отмъкнат балдъзата

за бяла робиня в чужбина

Заради започналото разследване за пълното изясняване на случая тленните останки на мъжа и девойката останаха дълго време в моргата на Съдебна медицина в Хасково. Наложи се скелетите да бъдат събирани кост по кост. Процедурата се налагаше, за да бъде установена със сигурност самоличността на двамата. Налагаше се и извършването на ДНК тест, за който също се чака много време, припомниха полицаи. „Действително прокуратурата няма как да разреши погребение, докато не се изясни самоличността“, коментираха магистрати.

 

„При първоначалния оглед на покрития с ръжда и тиня опел във вътрешността сред скелетите бе открита личната карта на Тодор, а в жабката – шофьорската книжка на брат му Красимир. „По разположението на костите не може да се твърди, че смъртта е настъпила по време на интимна близост”, коментираха експерти.

Разследващите установили също така, че предната вечер балдъзата била на събор в с. Книжовник. Тя се обадила на съпруга на сестра си, за да я прибере у дома. Двамата обаче са отнесли със себе си тайната как са минали през селото на Тодор – Орлово, и са се отзовали на стръмния западен бряг на язовира до съседното с. Мандра.

„В селото навремето усилено се говореше, че 15-годишната девойка имала неприятности с мутри. Дори имаше предположения, че спрямо нея е имало намерение да бъде изведена в Германия, където да изкарва пари на улицата“, разказаха жители на Орлово. Според тях Тодор бил всеотдаен съпруг и се грижел перфектно за съпругата си. По онова време тя не работела и се грижела единствено за двете им малки деца.

 

Източник: Марица


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *